6.4 C
Zvornik
28. фебруар 2024.

Bivši pripadnici VRS iz Zvornika pušteni na slobodu

Šest bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenih za navodni genocid nad 800 Bošnjaka na lokalitetu Orahovac kod Zvornika, koji su uhapšeni u petak u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), pušteni su na slobodu uz određene mjere zabrane.

Sud BiH je u subotu donio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora osumnjičenima Lazaru Ristiću (bivši predsjednik Boračke organizacije Zvornik), Mladenu Mihajloviću, Dragoji Ivanović, Predragu Ristiću, Stanoji Birčakoviću i Miloradu Birčakoviću.

Osumnjičenima su izrečene sljedeće mjere zabrane napuštanja boravišta, na način da se osumnjičenima zabranjuje napuštanje adrese stanovanja (tzv. kućni pritvor), mjera zabrane putovanja i mjera zabrane sastajanja sa određenim osobama.

„Mjere zabrane mogu trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude ako toj osobi nije izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako je toj osobi izrečena kazna zatvora. Kontrola opravdanosti trajanja mera zabrane vršiće se po isteku svaka dva mjeseca“, rečeno je za sarajevski portal Kliks iz Suda BiH.

Osumnjičeni su, navodi se, upozoreni da im se može odrediti pritvor ukoliko prekrše obaveze iz izrečenih mjera zabrane.

Portal podsjeća da je Sretenu Miloševiću, koji je sedmi uhapšeni u ovoj akciji, ranije određen jednomjesečni pritvor.

Osmunjičeni su nekadašnji zapovjednici i pripadnici Zvorničke brigade VRS-a, koji se, kako se tvrdi, dovode u vezu sa streljanjem i ubistvom oko 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Orahovac, a nakon pada Zaštićene zone Srebrenica 1995. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se