7.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Alumina: Dva nova reaktora na pogonu za proizvodnju silika gela i specijalnih zeolita

Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ Zoran Stevanović pustio je danas u rad dva nova reaktora za proizvodnju silika gela,  što će omogućiti značajno povećanje kapaciteta ovog proizvoda u najvećem zvorničkom kolektivu.  Ovom događaju, na pogonu za proizvodnju silika gela i specijalnih zeolita, pored kadrova iz fabrike koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta,  prisustvovali i su članovi Uprave kompanije „Alumina“,  kao i Gordan Pavlović, vlasnik firme „Pavgord“ iz Foče, najvećeg povjerioca Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, inače matičnog preduzeća privrednog društva „Alumina“.

Kompanija „Alumina“ u ovaj projekat investirala je oko milion konvertibilnih maraka.

Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Zoran Stevanović kaže da je ovo konkretno ulaganje u proizvodnju koja treba da donese novu vrijednost.

-Ovo je još jedna investicija koja je počela da služi svojoj svrsi. Proizvodnja silika gela je veoma važna u proizvodnom portfoliju fabrike – istakao je Stevanović i naveo da kompanija „Alumina“ trenutno ima aktivne investicije od oko 10 miliona KM.

Stevanović kaže da iza svih projekata u fabrici stoje ljudi, prije svega zaposleni u kompaniji „Alumina“, bez čijeg znanja i organizacije, ne bi se moglo mnogo toga uraditi.

-Sve što se radi unutar fabričkog kruga, sve se radi vlastitom pameću i našim kadrovima, u svim investicijama se pokazalo da je snaga kolektiva u ljudima – istakao je Stevanović.

Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ je najavio je i priširenje kapaciteta u dijelu proizvodnje fino precipitiranih hidrata.

-Radi se nova,  sedma linija, na pogonu za proizvodnju fino precipitiranih hidrata, godišnjeg kapaciteta 10.000 tona godišnje,  čiji se završetak planira u martu naredne godine – kaže Stevanović.  

U „Alumini“ je u toku i realizacija investicije koja se odnosi na objekat Hemijska priprema vode, u sklopu fabričke Energane. Riječ je o novom postrojenju u kome će biti smještena oprema za dobijanje demineralizovane vode postupkom reverzibilne osmoze.

Dva nova reaktora na pogonu za proizvodnju silika gela i specijalnih zeolita 2

-Sve investicije i projekti koji su početi i koji će ugledati svjetlo dana do kraja ove godine,  daju nam samopuzdanje da će i godina koja dolazi, a koja će biti otežana u smislu globalnih kretanja na tržištu kad su u pitanju proizvodi iz „Alumine“,  upravo podizanjem kapaciteta proizvoda koji imaju bolju tržišnu poziciju,  biti uspješna za kompaniju „Alumina“  – istakao je Stevanović.

Direktor Sektora „Alusil“ Aleksandar Sejmenović kaže da je ovo još jedna radna pobjeda u proizvodnim objektima koji pripadaju ovom sektoru.

Dva nova reaktora na pogonu za proizvodnju silika gela i specijalnih zeolita 3

-Dosadašnji kapacitet silika gela je bio nešto više od 600 tona godišnje, a sa ugradnjom ova dva nova reaktora imaćemo povećanje od nekih 30 odsto – rekao je Sejmenović, dodajući da se radi o uređajima koji se sastoje od čak 17.000 elemanata, raznih mašinskih dijelova, što ove reaktore čini posebno specifičnim postrojenjima.

Po riječima Sejmenovića „Alumina“ je  u segmentu proizvodnje silika gela napravila značajan iskorak, najavljujući nove vrste ovog proizvoda, s obzirom da je, kako je rekao, osvojena njihova tehnologija proizvodnje.

Sejmenović se zahvalio svim učesnicima koji su bili uključeni u realizaciju ovog projekta kako bi se ova investicija uspješno završila.   

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se