12 C
Zvornik
29. април 2024.

Večeras počinje 17. Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“

Projekcijom filma „Kajmak“ iz Sjeverne Makedonije, u zvorničkom Domu omladine večeras će biti otvoren 17. Međunarodni filmski festival dokumentarnog filma „Prvi kadar“.

U takmičarskom i pratećem programu festivala biće prikazano 60 filmova iz regiona i svijeta.

U susret punoljetstvu festivala, koji je već dostigao zavidnu zrelost i iskustvo, a zbog potrebe da publika vidi najveća regionalna filmska ostvarenja igranog filma, koji su na dosadašnjim festivalima prikazivani revijalno, odbor Festivala odlučio je da realizuje dugogodišnju ideju uvodeći ove godine novu takmičarsku selekciju igranih filmova iz regiona „Traganje“, najavljuju organizatori.

Publika će u ovoj selekciji imati priliku da vidi šest filmova iz regiona koji do sada nisu imali bioskopsku distribuciju u Istočnom Sarajevu i Zvorniku, a među kojima su neki premijerno prikazani na prestižnim festivalima, kao i filmovi autora koji su osvajali prestižne nagrade poput Milča Mančevskog, laureata ovogodišnjeg „Prvog kadra“.

Filmovi su ove godine selektovani po pozivu umjetničkog direktora Festivala Aleksandre Mitrić Štifanić.

Savjet Festivala je donio odluku da se za ovu godinu plaketa „Lik kneza Pavla Radenovića“ dodijeli reditelju Mančevskom za doprinos razvoju i promociji kinematografije regiona.

Osim nove selekcije, filmovi će se takmičiti u međunarodnoj selekciji dokumentarnih filmova stranih autora „U fokusu“, u regionalnoj selekciji dokumentarnih filmova autora sa eks-JU prostora „Eks-JU u fokusu“, selekciji kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora „Kratke priče“, međunarodnoj selekciji kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta „Ključ za film“ i u međunarodnoj selekciji dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta „Novi pogledi“.

Autori će se i ove godine takmičiti za prestižne festivalske nagrade – „Filmska klapa“ za filmove u studentskim selekcijama, „Pečat kneza Pavla Radenovića“, za ostale festivalske selekcije, „Kapija Zvornika“ za najbolju režiju i Gran pri za najbolji film Festivala.

Osim toga, prvi put biće dodijeljena nagrada za najbolji igrani film regiona, skulptura „Ključ Katere“ rad akademskog slikara Borka Močevića iz Istočnog Sarajeva.

Filmove će ocjenjivati žiri u sastavu reditelji Dragan Elčić, Dejan Petrović i Hadži Aleksandar Đurović.

Igrane filmove će ocjenjivati žiri u sastavu reditelji Milan Todorović i Nenad Pavlović, te Srđan Savić, filmski kritičar i direktor Filmskog festivala u Nišu.

„Prvi kadar“ tradicionalno donosi i bogat prateći program Festivala sa filmskim ostvarenjima iz cijelog svijeta.

U okviru pratećeg programa Festivala biće održana Filmska škola „Prvog kadra“ sa radionicama animiranog filma u Zvorniku i Istočnom Sarajevu, a master klas predavanje održaće Dragan Elčić.

U pratećem programu festivala održaće se promocija knjige Monografija „Kino-poeta velikog crnila“ posvećena filmskom opusu Živojina Žike Pavlovića, predstavljanje čuvene radionice dokumentarnog filma Atelje Varan, kao i radionice Tin Interdok, koja je održana u okviru Studentskog filmskog kampa „Inetrakcija“, a čiji je jedan od partnera bio „Prvi kadar“.

U dječijem filmskm programu „Kids fest“ biće prikazan prvi hrvatski dugometražni tri de animirani film „Cvrčak i mravica“ reditelja Luke Rukavine.

Festival podržavaju Audio-vizuelni centar Republike Srpske, gradovi Istočno Sarajevo i Zvornik, te opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Moto ovogodišnjeg festivala je „Imaš li ideju?“.

Medijski sponzori su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske /SRNA/.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se