23.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Sa tržišta u Srpskoj se povlači „Prime Hydration“

Proizvod „Prime Hydration“ biće povučen sa tržišta, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Odluka je donesena nakon što je analizirano pet uzoraka bezalkoholnog pića „Prime Hydration“ a analiza je pokazala da deklaracija proizvoda „Prime Hydration“ koja je obilježena na jednom od jezika u službenoj upotrebi u Republici Srpskoj, nije usklađena sa važećom zakonskom regulativom i sa originalnom deklaracijom, odnosno na istoj nisu navedeni svi potrebni podaci.

„Takođe, utvrđeno je da proizvod ‘Prime Hydration’ koji se po svom sastavu svrstava u hranu obogaćenu nutrijentima, nije upisan u Registar hrane obogaćene nutrijentima, koji vodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a što je zakonska obaveza“, stoji u saopštenju.

U saopštenju dalje dodaju da je hrana obogaćena nutrijentima hrana kojoj se dodaju vitamini, minerali i određene druge materije s određenim hranljivim ili fiziološkim efektom koja nije vitamin ili mineral. 

„Svaki subjekat u poslovanju hranom prije stavljanja na tržište Republike Srpske hrane za posebne prehrambene potrebe, dodataka ishrani i hrane obogaćene nutrijentima dužan je da podnese Ministarstvu zahtjev za upis hrane za posebne prehrambene potrebe, dodatka ishrani i hrane obogaćene nutrijentima u Registar hrane za posebne prehrambene potrebe, Registar dodataka ishrani i Registar hrane obogaćene nutrijentima“, dodali su u saopštenju.

Obzirom na navedeno, stoji u saopštenju, inspekcija za hranu provodi mjeru povlačenja proizvoda sa tržišta, a u skladu sa odredbama Zakona o hrani kojim je propisano da je zabranjeno stavljati u promet hranu obogaćenu nutrijentima koja nije upisana u odgovarajući registar. 

„Ovim putem pozivamo trgovce ukoliko do sada nisu informisani o povlačenju proizvoda, da ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno uklone proizvod iz prometa“, stoji u saopštenju.

U dijelu ocjene zdravstvene ispravnosti, analizom je utvrđeno da su vrijednosti ispitivanih parametara u granicama referentnih vrijednosti definisanih važećim pravilncima.

„Podsjećamo da je kontrolama u prodajnim objektima i prilikom uvoza utvrđeno da se na tržištu Republike Srpske ne nalazi proizvod ‘Prime Energy’ koji je prethodno zabranjen u Sloveniji i Hrvatskoj, a kod kojeg je utvrđeno da u sebi sadrži ‘L-teanin’ čije prisustvo nije dopušteno u bezalkoholnim pićima“, zaključili su u saopštenju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se