7.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Rođendan Dostojevskog u Novgorodu sa Ivanom Žigon i predstavom «Idiot»

Povodom rođendana Dostojevskog u Novgorodu se prikazuje revijal predstava po romanima velikog pisca već 27 godina. Ovoga puta Srbija je imala svog predstavnika.

Ivana Žigon kao režiser predstave “Idiot” ostvarene u nacionalnom teatru «Maksim Gorki» u Minsku, sa trupom ovog teatra boravila je u Velikom Novgorodu. Najmasovniju predstavu na čitavom festivalu, koji nije takmičarskog karaktera – čekala je prepuna sala koja je ansambl ispratila ovacijama.

Screenshot 2023 11 12 230007
Scena iz predstave «Idiot»

U predstavi “Idiot” učestvuje oko 40 glumaca, predstava traje više od tri sata i mnogi je doživljavaju kao kulturni fenomen. Upravo mladi su najčešći posjetioci ove predstave u Minsku i pozdravljaju junake Dostojevskog usklicima i ovacijama. To je i sada činilo atmosferu na predstavi, odigranoj u sali Državne filharmonije u zidinama najstarijeg ruskog Kremlja prenosi Bratstvo.

Ivana Žigon je povodom rođendana Dostojevskog posjetila i potomke Dostojevskog u Sankt Peterburgu.

rodjendan dostojevskog predstava idiot ivana zigon 03
Sa porodicom Dostojevski u Sankt Peterburgu

Zanimljiv je bio i susret Ivane Žigon imala sa horom Svetog Jovana Damaskina upravo u Vladimirskoj crkvi – preko puta muzeja Dostojevskog. U toj crkvi se Fjodor Mihajlović molio tokom poslednje decenije svog života.

rodjendan dostojevskog predstava idiot ivana zigon 04
Sa horom Sveti Jovan Damaskin

Dirigent ovog hora Irina Boldiševa je tokom višedecenijske posvećenosti odnegovala više od hiljadu dece koja u Peterburgu danas pjevaju i srpske duhovne i narodne pjesme o Kosmetu, jer je Ivana svoje Kosovske božure pobratimila sa horom Svetog Jovana Damaskina još 2007. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se