6.4 C
Zvornik
29. април 2024.

Otvoren 17. filmski festival Prvi kadar u Zvorniku

Međunarodni filmski festival “Prvi kadar” pod nazivom “Imaš li ideju?” svečano je otvoren u zvorničkom Domu omladine prikazivanjem filma “Kajmak” reditelja Milča Mančevskog iz Sjeverne Makedonije.

Filmski festival, 17. po redu, otvorili su glumci Aleksandar Mikik i Ana Stojanovska iz Sjeverne Makedonije. Festival se održava u Zvorniku do 26. novembra, a od 27. do 29. novembra u Istočnom Sarajevu. Umjetnički direktor festivala Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je da će biti prikazano više od 60 filmova u takmičarskom i pratećem programu. Prema njenim riječima, publika će imati priliku da vidi i šest filmova iz regiona koji do sada nisu imali bioskopsku distribuciju u Istočnom Sarajevu i Zvorniku, među kojima su neki premijerno prikazani na prestižnim festivalima, kao i filmove autora koji su osvajali važne nagrade poput Milča Mančevskog, laureata ovogodišnjeg “Prvog kadra”.

Štifanićeva je na konferenciji za novinare rekla da će u okviru filmske škole biti održane radionice animiranog filma u Zvorniku i Istočnom Sarajevu. Ona je najavila da će sutra u Zvorniku biti održana promocija značajnog filmskog izdanja Monografije “Kino-poeta velikog crnila”, posvećene filmskom opusu Živojina Žike Pavlovića. Štifanićeva je rekla da će ove godine prvi put biti dodijeljena nagrada “Ključ Katere” za najbolje ostvarenje u takmičarskoj selekciji “Traganje”. Ona je navela da će filmove u selekciji “Traganje” ocjenjivati žiri u sastavu Srđan Savić, Milan Todorović i Nenad Pavlović, dok će drugi žiri u sastavu Dragan Elčić, Dejan Petrović i Hadži Aleksandar Đurović ocjenjivati kratke igrane i dokumentarne filmove. Štifanićeva je dodala da je današnji program festivala u Zvorniku prije svečanog otvaranja počeo dječijim filskim progamom u okviru “Kids festa” projekcijom filma “Cvrčak i Mravica” hrvatskog reditelja Luke Rukavine.

Profesor i režiser Dragan Elčić rekao je da je spletom okolnosti bio dio ove priče od prvog do evo već 17. Filmskog festivala “Prvi kadar”. On je naglasio da mu je bilo zadovoljstvo predstaviti “Umjetnost u dokumentarnom filmu – Svjetlost djela Save Šumanovića” mladim ljudima koji su, kako je rekao, bili zapljusnuti temom, odnosno stvaralaštvom ovog velikog umjetnika.

Direktor festivala Vitomir Mitrić izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa gradom Zvornikom, ističući da je ona veoma plodna u oblasti kulture, a posebno u filmskoj umjetnosti. “Mislim da smo postigli veliki uspjeh i razumijevanje sa ljudima sa kojima sarađujemo u oblasti kulture”, rekao je Mitrić.

c

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Miloš Tomić, kao domaćin festivala, zahvalio je svim učesnicima ove manifestacije što je Zvornik odabran za promociju filma i kulture, a posebno prestižnog Filmskog festivala “Prvi kadar”. “Uz podršku grada Zvornika biće omogućeno da festival iz godine u godinu bude aktuelniji sa kvalitetnim filmovima, kao i propratnim edukativnim sadržajima”, rekao je Tomić.

Direktor Kulturnog centra u opštini Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković rekao je da je “Prvi kadar” jedini festival u istočnom dijelu Republike Srpske, što dovoljno govori u prilog činjenici da ovoj manifestaciji treba dati punu podršku. Janković je zahvalio gradu Zvorniku na gostoprimstvu.

Tomić, Janković i Mitrić potpisali su memorandum o saradnji festivala sa gradom Zvornikom i opštinom Istočno Novo Sarajevo.

Osim nove selekcije, filmovi će se takmičiti u međunarodnoj selekciji dokumentarnih filmova stranih autora “U fokusu”, u regionalnoj selekciji dokumentarnih filmova autora sa eks-JU prostora “Eks-JU u fokusu”, selekciji kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora “Kratke priče”, međunarodnoj selekciji kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta “Ključ za film” i u međunarodnoj selekciji dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta “Novi pogledi”.

Autori će se i ove godine takmičiti za prestižne festivalske nagrade – “Filmska klapa” za filmove u studentskim selekcijama, “Pečat kneza Pavla Radenovića” za ostale festivalske selekcije, “Kapija Zvornika” za najbolju režiju i Gran pri za najbolji film festivala.

Filmski festival “Prvi kadar” ima i bogat prateći program sa filmskim ostvarenjima iz cijelog svijeta. U okviru pratećeg programa biće održana filmska škola “Prvog kadra” sa radionicama animiranog filma u Zvorniku i Istočnom Sarajevu, a master klas predavanje održaće Dragan Elčić.

Festival podržavaju Audio-vizuelni centar Republike Srpske, gradovi Istočno Sarajevo i Zvornik, te opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo. Medijski sponzori su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se