17 C
Zvornik
16. мај 2024.

Održana 23. sjednica Skupštine grada Zvornika

Na danas održanoj sjednici gradske Skupštine donesena je Odluka o prihvatanju zaduženja Grada Zvornika u iznosu od 11.000.000 KM kod Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekte „Izgradnja vodovoda Zapad“ i „Rekonstrukcija vodovoda Kozluk“ po „Projektu modernizacije vodnih i sanitarnih usluga“. Projekti će se dijelom finansirati i iz sredstava Grada u iznosu od 2.370.000 KM.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović istakao je da su ovo najpovoljniji uslovi koji mogu da se nađu na tržištu kapitala, kao i da su pod istim uslovima građeni i vodovodi „Sjever“, kao i „Pilica-Lokanj“ faza 1 i faza 2.

Naglasivši da stanovništvo u mjesnim zajednicama obuhvaćenim ovim projektom ima velikih problema sa vodosnabdijevanjem, on je rekao da je obezbjeđivanje sredstava preduslov da se dalje nastavi sa realizacijom vodovoda Zapad gdje će blizu 1200 domaćinstava dobiti mogućnost priključenja na gradsku vodovodnu mrežu, kao i da se očekuje da će radovi biti završeni u roku od godinu i po.

5

U okviru projekta ”Izgradnja vodovoda Zapad“ na području mjesnih zajednica Glumina, Oraovac, Križevići, Kitovnice, Donji i Gornji Grbavci i Dugi Dio planirana je izgradnja 60 kilometara primarnih i sekundarnih, odnosno potisnih i distributivnih cjevovoda, rezervoara, pumpnih stanica, te individualnih priključaka. Vrijednost projekta je 11.030.000 KM, od čega Grad Zvornik izdvaja 2.030.000 KM vlastitih sredstava i 9.000.000 KM su kreditna sredstva.

Realizacija projekta „Rekonstrukcija vodovoda Kozluk“ treba da doprinese značajnom smanjenju gubitka vode u vodovodnom sistemu Kozluk, te većoj sigurnosti vodovodnog sistema Sjever. Planirana je kompletna zamjena vodovodnih instalacija – primarne i sekundarne mreže, kućnih priključaka uz dodatno mjerenje dotoka i pritiska sa uvođenjem u sistem nadzora i upravljanja, te izgradnja spojnog cjevovoda od naselja Kozluk do naselja Skočić. Procijenjena vrijednost projekta je 2.340.000 KM od čega su kreditna sredstva 2.000.000 KM, a vlastita sredstva Grada 340.000 KM.

Za potrebe obezbjeđivanja površina za izgradnju javnog parkinga usvojene su dvije odluke, jedna se odnosi na kupovinu nepokretnosti, a druga na razmjenu nepokretnosti na području B-blokova. Uz proširenje kapaciteta parkinga biće izgrađeno i mini fudbalsko igralište.

Gradski menadžer Darko Stefanović napomenuo je da ovaj projekat ima više faza.

„U prvoj fazi smo već kupili neke parcele i uz one koje smo imali u svom vlasništvu izgradili parking sa 37 mjesta. Plan je da kroz drugu fazu dođemo do ukupno 70-80 parking mjesta. U narednom periodu imaćemo još sigurno tri ili četiri odluke koje su takođe vezane za ovaj parking koji se nalazi na potezu između ulica Vuka Karadžića i Braće Jugovića. Preostaje da u dogledno vrijeme, kada dođemo u posjed svih parcela, uđemo u fazu 3 gdje bi razmatrali izgradnju etažne garaže čime bi skoro uduplali broj postojećih parking mjesta.“

Gradonačelnik Ivanović rekao je da je uspostavljanjem sistema naplate parkinga riješen dio problema u smislu da su smanjene saobraćajne gužve u gradu.

„Pun efekat još nije postignut, ali proširivanjem kapaciteta parkirališta želimo da dobijemo komfor prilikom parkiranja u gradu Zvorniku.“

Odbornici su usvojili i odluke o raspisivanju licitacije za prodaju nepokretnosti označene kao kp.br 1362/7, poduložak 54 KO Zvornik-grad, te nepokretnosti označene kp.br 2777/1 KO Čelopek, kao i o raspisivanju licitacije za prodaju nepokretnosti označenih kao k.p broj 2828/509, 2828/510, 2828/513, 2828/514, 2828/515 i 2828/516 KO Čelopek.

Gradska Skupština je donela i Odluku o razmjeni nepokretnosti k.p. broj 6948/9 K.O. Zvornik za nepokretnost k.p. broj 6949/3 K.O. Zvornik za potrebe uređenja lokalnog puta za naselje Fagum, te Odluku o izmjeni Odluke o osnivanju organizacione jedinice Dječijeg vrtića „Naša radost-3“, a prihvaćen je i Program rada zimskog održavanja gradskih ulica, trotoara, parkova, prigradskih naselja i lokalnih puteva na teritoriji grada Zvornika za 2024. godinu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se