17 C
Zvornik
02. мај 2024.

Obilježen Međunarodni dan tolerancije u Zvorniku

Simboličnom šetnjom do srednjevjekovne tvrđave Đurđev grad u Zvorniku obilježen je 16. novembar – Međunarodni dan tolerancije. Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović pozdravio je učesnike šetnje i poželio im dobro druženje.

„Svi mi danas treba da težimo kreiranju kulture mira i razumijevanja, koja treba da doprinese stvaranju tolerantnog društva. Društva u kome svaki pojedinac bez obzira na različitosti treba da ima jednake šanse i mogućnosti. Zvornik je grad velikih različitosti i bogatog kulturno-istorijskog naslijeđa, i sve ovo govori upravo o istoriji i trajanju Zvornika i ljudi koji su živjeli na ovim prostorima,“ rekao je gradonačelnik Ivanović povodom Međunarodnog dana tolerancije.

a 4

Međunarodni dan tolerancije u svijetu se obilježava od 1996. godine. Misija OEBS-a u BiH godinama podržava institucije Zvornika i razna udruženja u njihovim aktivnostima, rekla je Milana Memić, službenica OEBS-ove kancelarije u Tuzli.

„Danas Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ne znam po koji put podržava institucije i civilno društvo u obilježavanju 16. Novembra, Međunarodnog dana tolerancije. Taj se datum u Zvorniku najčešće obilježi ovakvim okupljanjima mladih, aktivnostima kojima se promovišu neke pozitivne vrijednosti u zajednici.“

ac 4

Mješovita Radna grupa za izradu Akcionog plana za unapređenje društvene kohezije grada Zvornika sastavljena je od predstavnika javnih institucija i ustanova, civilnog društva i medija. Akcioni plan sadržaće dvije komponente, a njegov cilj je unapređenje društvene povezanosti. Tolerancija nije ni popuštanje ni ravnodušnost, nego je poštovanje i uvažavanje bogate različitosti kultura našeg svijeta, naših oblika izražavanja. U svijetu različitosti tolerancija je preduslov za mir.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se