8.4 C
Zvornik
29. април 2024.

Grad Zvornik podržava kampanju „Stop nasilju nad ženama – Nijedna žrtva više“

Gender centar – centar za jednakost i ravnopravnost polova Republike Srpske i Grad Zvornik i ove godine podržavaju globalnu kampanju „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“ koja traje u periodu od 25. do 10. decembra, kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

Cilj ove kampanje jeste podizanje svijesti javnosti o rodno zasnovanom nasilju u Republici Srpskoj pod nazivom „Bijela vrpca – Muško NE nasilju nad ženama“ i „Stop nasilju nad ženama – Nijedna žrtva više“.

Prema podacima zvorničkog Centra za socijalni rad broj slučajeva nasilja u porodici je u porastu. U 2022. godini evidentiran je 101 slučaj, a žrtve su najčešće bile žene. Počinioci su najčešće bračni i vanbračni partneri, a u 10 slučajeva evidentirani su povratnici u činjenju nasilja. Najizraženije je fizičko nasilje, evidentirano u 37 slučajeva, dok je u 64 slučaja zabilježeno kombinovano, fizičko i psihičko nasilje. Podaci za drugi kvartal prošle godine iz Centra za mentalno zdravlje u Zvorniku, pokazuju da su zabilježena tri slučaja, na kojima su oni radili.

Jedan od najrasprostranjenijih oblika kršenja ljudskih prava jeste rodno zasnovano nasilje. Ovaj problem pogađa milione žena širom svijeta, čineći ga civilizacijskim izazovom društva. Specifičnost ovakvog vida nasilja u odnosu na druge oblike jeste što se pojavljuje u zoni privatnosti, najintimnijoj sferi života. Najfatalniji ishod nasilja nad ženama je femicid – ubistvo žene od strane partnera, stoga ovogodišnja kampanja nosi naziv „Stop nasilju nad ženama – Nijedna žrtva više. Za siguran život svake žene.“

Kampanja se sprovodi na nivou Republike Srpske, na nivou institucija Vlade Republike Srpske, Narodne skupštine Republike Srpske, lokalnih organa vlasti, subjekata zaštite od nasilja u porodici (policija, pravosuđe, zdravstvene, socijalne i obrazovne institucije), nevladinih organizacija i medija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se