20.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Dodik: Glođansko brdo – srpska grobnica, još jedan monstruozni zločin bez kazne

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se na Glođanskom brdu, 6. novembra 1992. godine dogodio stravičan zločin nad srpskim vojnicima koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH, predvođeni Naserom Orićem i Muhamedom Čikarićem, za čije počinioce, uprkos svim dokazima, ni danas, 31 godinu poslije, nema kazne.

Dodik je naglasio da je srpski narod već davno uvidio da za Tužilaštvo i Sud BiH, nametnute instutucije od visokih predstavnika, zločini nad Srbima ne postoje, jer kao po ustaljenoj sramnoj praksi ti predmeti se uopšte ne uzimaju u razmatranje, već stoje u ladicima i skupljaju prašinu, ili, ako su kojim slučajem i podignute optužnice, završe se oslobađajućom presudom.

„Niko od nas više nije tako naivan da povjeruje da će ovakvo pravosuđe u BiH ikada biti profesionalno i objektivno. Tu nema prava i pravde, već se sudi prema nacionalnoj pripadnosti s jasnom namjerom da se Srbi prikažu agresorima, a muslimani žrtvama. S toga, naša je dužnost da pamtimo i čuvamo sjećanje na one koje su dali život za slobodu koju mi danas živimo“, istakao je predsjednik Republike.

Svjesni smo, rekao je Dodik za Srnu, da je odugovlačenje sudskih procesa u kojima se sudi počiniocima zločina nad Srbima samo jedan od gnusnih načina da se oni obezvrijede, a srpske žrtve obesmisle i još jednom ubiju.

„Takođe, cilj je i da vrijeme učini svoje pa da svjedoci i zločincu umru što govori o odnosu takozvanih djelioca pravde, odnosno sudija i tužioca prema srpskim žrtvama. Sve se to radi samo da se održi teza o Srbima kao zločincima i jedinim krivcima za zločine u proteklom ratu. A, sa druge strane, kada je riječ o sudskim procesima protiv Srba, tada se i tužbe i presude pišu ekspresno“, konstatovao je Dodik.

On je konstatovao da su Sud i Tužilaštvo BiH projektovani da ne procesuiraju ratne zločine nad Srbima, već samo one nad muslimanima.

„Nažalost, svjedocimo smo toga svaki dan, ali to svakako nije i ne smije biti razlog da te stvari samo prolaze pored nas. Očigledno je da se sve radi po nalogu stranaca, muslimanskih lobista, s ciljem da se falsifikuje istorija i činjenice o građanskom ratu u BiH, kao što sve ove godine i nastojalo“, naglasio je Dodik.

On je naveo da je svima jasno da je to nalog zapadnih mentora i neprijatelja srpskog naroda, ali ne može ni to trajati vječno. „Mi moramo da budemo maksimalno angažovani, posvećeni i istrajni na tome da prikupimo i čuvamo dokaze o svakom zločinu nad našim narodom, da obilježimo svako mjesto stradanja, jer činjenice se ne mogu falsifikovati bez obzira koliko se trudili i na tome radili predstavnici muslimanskog naroda uz pomoć stranaca“, istakao je Dodik.

On je naveo da svaki zločin mora dobiti sudski epilog kad-tad, pa tako i ovaj na Glođanskom brdu, srpskoj grobnici za 126 pripadnika Zvorničke i Šekovačke brigade Vojske Republike Srpske, a ako to ne dočekamo mi, bar će prikupljeni dokazi ostati da svjedoče budućim generacijama o stradanju našeg naroda od ruke muslimanskih zločinaca.

Dodik je rekao da je zločin na Glođanskom brdu još jedan u nizu zločina sa svjesnom namjerom da se zatre srpsko ime i srpsko ognjište na ovom prostoru.

„Nažalost, svjedoci smo mnogih zvjerstava koje su počinili Orić, kao komandant 28. divizije, i njegov potčinjeni Muhamed Čikarić kao komandant 6. odreda Kamenica tzv. Armije BiH. Dio tih strahota od kojih se ledi krv u žilama mogli smo viđeti i na Glođanskom brdu, jednom od većih srpskih stratišta u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Surovost i životinjski nagon za mučenjem i ubijanjem iskazali su na monstruozan način nad ovim nedužnim Srbima u zoru tog tužnog 6. novembra 1992. ritualnim odsjecanjem dijelovi tijela, vezivanjem bodljikavom žicom za drveće, razapinjanjem, iživljavanjem i mučenjem. Ali, nažalost, za bh pravosuđe to nije zločin, to je ‘herojstvo’ za koje je Orić nagrađen slobodom“, istakao je Dodik.

U kakvoj BiH živimo, rekao je Dodik, govori i činjenica da srpski narod ne može dostojno obilježiti ni mjesto stradanja svojih sunarodnka. „Samo na Glođanskom brdu tri puta je postavljana spomen-ploča koju su nepoznati vandali i divljaci razbijali. Ne znam kako drugačije da nazovem te kojima smeta i kamena ploča kojom želimo da obilježimo mjesto stradanja naših stradalih mučenika“, rekao je Dodik.

Naravno, dodao je predsjednik Republike, međunarodna zajednica je gluva i slijepa na takav vandalizam muslimana, jer za njih srpska žrtva nije žrtva, niti ih boli srpska bol.

„Zato mi ne smijemo nikada postati bezdušni i bezosjećajni. Da nije bilo tih ljudi, hrabrih vojnika Vojske Republike Srpske, koji su odbranili i sačuvali Republiku Srpsku ne bi danas ni nas bilo. Naša je dužnost da ne pokleknemo, da ne padnemo pod pritiskom i ucjenama i ne izdamo i prodamo našu Republiku Srpsku. Zbog svih ovih žrtava, naših predaka i potomaka moramo biti jedinstveni i složni, jer samo u zajedništvu možemo i moramo odbraniti Republiku Srpsku i njenu ustavnu poziciju od raznih ataka bjelosvjetskih mešetara koji hoće po svaku cijenu da nas unište, da od naše prelijepe i slobodne Republike naprave koloniju kojom će oni upravljati i komandovati“, ukazao je Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio da Srbi nisu narod koji se ikada predavao i povlačio pred bilo kakvom silom pa neće ni danas, iako smo i kao narod i kao Republika Srpska izloženi svim mogućim oblicima hibridnog rata.

„Masovno smo stradali u Prvom i Drugom svjetskom ratu, doživjeli genocid u NDH, pogrome u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, bombardovanje osiromašenim uranijumom i izdržali smo. S toga, naši stradali preci nas obavezuju da nikad ne zaboravimo ni Glođansko brdo, ni Kozaru, ni Romaniju, ni Podrinje, ni Hercegovinu, ni Stari Brod, kao i da čuvamo Republiku Srpsku jer je ona jedina naša otadžbina, zahvaljujući kojoj smo svoji na svome“, naglasio je Dodik.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se