2.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Dodik će se založiti da minimalac bude 1050KM

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, poručio je da će se založiti da minimalna plata u Srpskoj u 2024. godini bude 1.050 KM.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska osigurala svoju fiskalnu stabilnost u ovoj godini, navodeći da će Srpska do kraja godine izmiriti sve svoje obaveze.

„Srpska u iduću godinu jednako ulazi ambiciozno da ostvari svoju fiskalnu i ukupnu ekonomsku politiku na način da obezbijedi povećanje plata i penzija. Zato ću se založiti kao predsjednik Republike da najniža plata, odnosno zagarantovana plata, bude 1.050 KM“, izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je nepodnošljivo da se u sferi građevinarstva, koja je pokazala ekspanziju, iskazuje najniže primanja radnika.

„Opravdano sumnjamo da se plate isplaćuju tako što se jedan dio isplaćuje legalno, a drugi na `crni način`. Prema tome, mislim da će plata od 1.050 KM biti nešto što će poboljšati mogućnosti da radnici ovde planiraju i ostanu što je moguće više sa platama koje su ovdje dostojne za život“, istakao je Dodik.

On je ponovio da je Republika Srpska stabilna, da nema problema sa svojim finansiranjem i da će učiniti sve da poboljša standard radnika i u narednim godinama kako je činila i u prethodnim godinama.

„Republika Srpska nema probleme sa zaduženošću i nisko je zadužena zemlja“, naglasio je Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska u ovom trenutku zadužena 34 odsto bruto domaćeg proizvoda /BDP/, a da se pokrivenost uvoza izvozom kreće oko 80 odsto.

„To govori da smo značajno podigli bruto domaći proizvod koji je u 2005. godini bio pet i po milijardi, a sada je ta cifra oko 15 milijardi KM“, rekao je Dodik.

On je rekao da je Srpska za vrijeme vlasti koju on vodi učinila mnogo, kao što je izgradnja bolnica, auto-puteva, podizanje standarda.

„Prosječna plata prije nego što smo mi došli ovdje bila je 465 KM, a sada je 1.277 KM“, rekao je Dodik.

On je naveo da Republika Srpska danas ima stabilan ekonomski, politički i fiskalni sistem, te produkciju od 15 milijardi KM BDP-a.

„Tome treba dodati sigurno još 20 odsto sive emisije koja, nažalost, ovdje postoji, ali postoji i u zemljama EU“, rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska danas ima najveći broj zaposlenih od kada postoji Srpska.

„Učinili smo sve da Srpska danas ima najveću moguću prosječnu platu i ono što sam danas mogao da vidim da se prvi put pojavljuje da dvije prosječne plate mogu da obezbijede sindikalnu korpu što se do sada nije dešavalo i ne mislim da postoji negdje u ovome prostoru. Povećali smo skoro duplo prosječnu penziju i povećali nekoliko puta pokrivenost uvoza izvozom“, rekao je Dodik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se