23.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Delegacija Saveza sindikata Republike Srpske u “Alumini”

Predsjednik Upravnog odbora kompanije “Alumina” Zoran Stevanović sastao se sa delegacijom Saveza sindikata Republike Srpske, koju je predvodila predsjednica Ranka Mišić,  sa  timom svojih saradnika, među kojima su bili generalni sekretar Saveza sindikata Goran Stanković, predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva  dr Radenko Smiljanić, i izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra u Zvorniku Zoran Milutinović. Sindikalnu organizaciju metalske industrije i rudarstva kompanije “Alumina” predstavljao je njen predsjednik Aleksandar Sejmenović.

Na sastanku se razgovaralo o nekoliko tema, koje su, prije svega, u fokusu jačanja materijalnog položaja zaposlenih u “Alumini”, te daljem statusu Dječijeg vrtića “Neven”, nakon što će, kako je planirano, biti predato na korišćenje Gradu Zvorniku.

-Prvo i najvažnije, nastavićemo brigu o našim zaposlenima kroz stalnu potrebu da se položaj  radnika fabrike popravlja i kad su u pitanju uslovi rada, a naročito lična primanja – rekao je Stevanović.

slika 2

On je naglasio da,  bez obzira na formalno-pravni status fabričkog vrtića, “brinućemo za svakog zaposlenog da se nađe rješenje”.

-I za one koji se eventualno ne nađu na platnom spisku Gradske uprave Zvornik nakon preuzimanja Dječijeg vrtića, pokušaćemo da im nađemo radna mjesta ili u okviru kompanije ili negdje na drugom mjestu – pojasnio je Stevanović.

Predsjednik Upravnog odbora kaže da će menadžment kompanije nastaviti s odgovornim ponašanjem kad je u pitanju materijalni položaj zaposlenih,  te s tim u vezi će se pratiti razgovori socijalnih partnera koji se odnose na definisanje najniže plate u Republici Srpskoj za narednu godinu.

-Sigurno ćemo morati ispratiti eventualno povećanja plata, ali mi u “Alumini” moramo brinuti o nivou zarada naših radnika bez obzira šta se bude dešavalo na nivou Republike Srpske, da li će i za koliko biti povećana minimalna cijena rada. Naša je obaveza da brinemo o standardu zaposlenih,  u skladu sa tržišnom pozicijom fabrike i u skladu sa poslovnim rezultatima da nagrađujemo naše zaposlenike – istakao je Stevanović.

slika 1

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić kaže da “Alumina” ima dobre i stručne radnike,  čiji rezultati rada su prešli granicu Republike Srpske i BiH.

-Zahvaljujući svojim radnicima, “Alumina” je postala prepoznatljiva kompanija, sa kojom vrijedi raditi i treba sarađivati, njeni proizvodi imaju tržište i cijenu, tako da i cijena radnika koji proizvodi i stvara novu vrijednost takođe treba da bude uvažena – rekla je Mišićka, dodajući da je tokom razgovora sa menadžmentom dominatno pitanje  se upravo  odnosilo na to da dođe do značajnijeg povećanja plata zaposlenih u “Alumini”, ali i ispunjavanja drugih obaveza utvrđenih kolektivnim ugovorom.

Ona je izrazila optimizam nakon ovog sastanka, navodeći da će menadžment i fabrički sindikat iznaći najbolja rješenja i do polovine decembra finalizirati pregovore, te će, kako je rekla, Savez sindikata, zajedno sa predsjednikom Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva, biti spreman da pomogne Sindikatu “Alumine” u nastavku socijalnog dijaloga sa menadžmentom kompanije.

slika 3

-Ja se nadam da će radnici “Alumine”, zajedno sa menadžmentom, ući u 2024. godinu sa značajnijim povećanjem plata i drugih davanja, koje je sindikat izborio u kolektivnom ugovoru i to bi trebalo da bude i dobra motivacija za bolju produktivnost i bolje rezultate kompanije “Alumina” – rekla je Mišićka.

Predsjednik Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva u “Alumini” Aleksandar Sejmenović rekao je da je i ovaj sastanak sa Upravom kompanije pokazao kako treba da se odvijaju pregovori socijalnih partnera, menadžmenta i sindikata,  te izrazio zahvalnost rukovodstvu fabrike na uvažavanju mišljenja i stavova Sindikata, ali i čelnim ljudima Saveza sindikata i Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva na konstruktivnom pristupu rješavanja pitanja koja su od značaja za radnike “Alumine”.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se