20.9 C
Zvornik
30. април 2024.

Brza cesta Bijeljina-Sokolac strateški projekat za istočni dio Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je sa predstavnicima kineske kompanije Šandong o izgradnje brze ceste Bijeljina-Sokolac.

Sastanku su prisustvovali i načelnici opština i gradova kroz koje će prolaziti više od 160 kilometara duga trasa. Za njih je realizacija ovog projekta strateški značajna za istočni dio Republike Srpske, jer će doprinijeti privrednom razvoju ove regije. Obezbijediće i bolju saobraćajnu povezanost Republike Srpske sa Srbijom.

Brza cesta, dužine 160 kilometara gradiće se od Bijeljine, preko Zvornika, Milića, Han Pijesaka do Sokoca. Kao žila kucavica istočnog dijela Republike Srpske, ova cesta omogućiće brže i bezbijedniji saobraćaj, razvoj privrede i turizma.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica rekao je da upravo preko ove oštine prolazi veliki broj putnika, posebno zimi, do Јahorine.

Brzom cestom, Јahorina će biti povezana sa SKI centrom „Igrišta“ u Vlasenici, čija je izgradanja pri kraju. Sve to je i uvod za privrednu ekspanziju istoka Srpske.

– Cilj je da uz Јahorinu uvežemo sva sela i gradove i da imamo novi implus života – kaže Miroslav Kraljević, načelnik opštine Vlasenica.

Izgradnjom ovog strateškog saobraćajnog projekta, Zvornik će postati raskrsnica svih puteva. Biće poboljšana saobraćajna komunikaciju Srpske i Srbije, s obzirom na to da Srbija ima projekat izgradnje auto-puta Beograd-Šabac, a zatim Šabac-Loznica.

– To će doprinijeti bržem prometu robe i privrednom razvoju ove regije, što je preduslov opstanka na ovim prostorima – ističe Bojan Ivanović, gradonačelnik Zvornika.

Generalni projekat za brzu cestu Bijeljina-Sokolac urađen je prije dvije godine. Prošle godine je potpisan memorandum o međusobnoj saradnji na projektu izgradnje sa kineskom kompanijom Šandong. U narednom periodu slijedi izrada projektne tehničke dokumentacije.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je Šandong prihvatio obavezu da izvrši analizu koliko bi koštale pojedine dionice.

– Potpisan je Memoranduim o međusobnoj saradnji na tom projektu. Kineska kompanija je prihvatila obavezu da izvrši analizu o pojedinim dionicama koliki je to iznos sredstava, na koji način da se pristupi rješavanju imovinskih odnosa, a lokalne zajednice da iskažu svoj interes – rekao je Čubrilović.

Predsjednik Srpske očekuje nastavak uspješne saradnje s kineskim partnerima.

– Republika Srpska mora iskoristiti svoje razvojne mogućnosti, te investitorima ponuditi konkretne projekte koji treba da budu realizovani u narednom periodu. Razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama treba iskoristiti na najbolji način, jer za realizaciju ovih projekata nema nikakvih političkih uslovljavanja – ističe Dodik.

Dodik je sa predstavnicima kineske kompanije Šandong razgovarao i o rješavanju tekućih pitanja u vezi sa izgradnjom auto-puta Banjaluka-Prijedor.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se