20.9 C
Zvornik
29. април 2024.

Vatikan krio dileme: Pije XII tajno pregovarao sa Hitlerom

Pije XII i vatikanski crkveni vrh znali su i ćutali o progonu Jevreja, a papa je već krajem 1941. bio obavješten o mučenjima u logorima i pećima u kojima su spaljivani ljudi. Papa nije digao glas protiv rasnih zakona koji su odnjeli živote miliona ljudi u Drugom svjetskom ratu, a Katolička crkva je samo pokušala da pomogne manjem broju Jevreja koji su primili katoličku vjeru.

Pije XII, kako pišu „Novosti“, održavao je kontakte sa Musolinijevim režimom, a postoje i dokumenti o tajnim pregovorima pape i Hitlera. Nakon rata crkva je pomagala da zločinci izbegnu pravdu, a mnogi koji su okrvavili ruke, kao Ante Pavelić, skrivali su se u samostanima.

Nakon rimske konferencije na kojoj je pedesetak vodećih istoričara raspravljalo o ulozi Pija XII i jevrejsko-hrišćanskim odnosima malo je vjerovatno da će taj papa ikada biti proglašen svetim, a svakako ne za života sadašnjeg pape Franje.

Dokumenti iz Vatikanskog arhiva teško kompromituju crkveni vrh i pružaju neoboriv dokaz da je crkva bila po strani, a sam papa Pije iako je znao za nacističke, fašističke i ustaške zločine – nije reagovao.

Zna se da u arhivu postoje dokumenti o zločinima ustaša u NDH i ulozi Alojzija Stepinca, koji čekaju da ih istoričari prouče. Dok se to ne dogodi i dok se ne sazna puna istina o ćutanju zagrebačkog kardinala o zločinima nad Jevrejima i Srbima ništa neće biti ni od kanonizacije Stepinca.

Informacije o istrebljenju 800.000 Jevreja stizale su do Vatikana već u 1942. godini. „Poljska se prazni“, depeša je koja je stigla do pape. Pokatoličeni Jevreji su molili da im se pomogne da im Vatikan pomogne da spasu živu glavu, a crkveni vrh se skrivao iza dugotrajne i komplikovane birokratske procedure u vihoru rata. Većina je u međuvremenu završila u pećima koncetracionih logora.

Drugi čovek u hijerarhiji Svete stolice, državni sekretar Pjetro Parolin na skupu u Rimu je naglasio da crkva želi da se odbrani istina, ali da će za to biti potrebno više od jedne generacije.

„Veliki broj rimskih katolika branio je Jevreje svim sredstvima u otporu protiv nacizma i fašizma, a otkriven je dokument kako je najmanje 3.200 Jevreja bilo skrivano u 155 crkvenih instituta tokom nacističke okupacije – kazao je bliski saradnik pape Franje u pokušaju da sačuva obraz crkve.

Kako ocjenjuju „Novosti“, poslije ove konferencije ostaje utisak da konzervativna crkva jedva čeka da Franje više ne bude i da se sunđerom izbriše sve što je uradio da bi se napokon saznala istina o mračnoj ulozi Vatikana u Drugom svjetskom ratu.

IzvorRT.RS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se