15.4 C
Zvornik
02. мај 2024.

Republika Srpska tuži NATO zbog bombardovanja

Republika Srpska planira da tuži NATO i izbori naknadu štete zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom i ugrožavanja života i zdravlja ljudi, prenosi RTRS.

Srpska će, zajedno sa advokatskom kancelarijom „Aleksić“ iz Srbije, i uz stručnu pomoć poznatog italijanskog advokata Anđela Fiora Tartalje, pokrenuće uskoro prve sudske postupke.

Advokat Srđan Aleksić iz Aleksinca, koji već godinama vodi veliku pravnu bitku zastupajući ljude iz Srbije, koji su u proteklom periodu obolleli od raka za „Glas Srpske“ objašnjava da je Tartalja zastupao italijanske vojnike, koji su svojevremeno boravili na KiM, ali i u BiH tokom ratnih godina, a koji su kasnije dobili kancer.

„Predslednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ja smo prije nekoliko dana boravili u Italiji gdje smo se susreli sa Tartaljom koji je dobio više od 350 presuda za ugrožavanje zdravlja više od 8.000 italijanskih vojnika. On je uspio da dokaže vezu između NATO bombi i oboljevanja od kancera i njegova stručna pomoć će nam sigurno mnogo značiti. Izrazio je spremnost da bude dio našeg pravnog tima i rekao da će uskoro doći u Banjaluku kako bismo dogovorili sve pojedinosti“, istakao je Aleksić, dodajući da uticaj i ugled Tartalje ima veliki domet.

Aleksić ističe i da je dokazano da su prostori Hadžića i Han Pijeska bombardovani ovom opasnom materijom, što je i sam NATO priznao. To je, kako kaže, sigurno ostavilo posljedice po lokalno stanovništvo koje je živjelo u perimetru od 50 do 100 kilometara. Dodao je i kako sam izvještaj Parlamentarne skupštine Saveta Evrope iz 2001. godine ukazuje na pogubne posljedice ovog bombardovanja.

„Sav osiromašeni uranijum koji je korišćen na Balkanu bio je u formi projektila kalibra 30 milimetara ispaljenih iz aviona A-10 američkog ratnog vazduhoplovstva. Oko 10.000 projektila ispaljeno je u BiH, a oko 31.000 projektila na Kosovu. To ukupno iznosi gotovo 13 tona osiromašenog uranijuma. Kontaminirane su ogromne površine zemljišta, ali i vode. Ako znamo da je period raspada osiromašenog uranijuma 4,5 milijardi godina onda je više nego jasno o kakvom problemu se radi“, kaže Aleksić, dodajući da je Srbija u posljednjih desetak godina postala prva u Evropi po broju oboljelih od malignih bolesti.

Poručuje i da se svi oni koji su oboljeli od raka u Srpskoj, ali i u FBiH, a bili su u spornim bombardovanim područjima, mogu obratiti, kako bi im se pravno pomoglo da zatraže određenu materijalnu nadoknadu.

„Prije samog podizanja tužbi prikupljaju se dokazi, što podrazumeva i medicinsku dokumentaciju. Uzeti uzorci tkiva ili krvi, slali bi se na biopsiju, odnosno ispitivanje u Torino, kako bi se pokazala i dokazala uzročno-posledična veza između bolesti i NATO bombardovanja“, pojasnio je Aleksić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se