11.4 C
Zvornik
29. април 2024.

Prvi zatvor za maloljetnike u BiH

U sklopu Kazneno-popravnog zavoda Kula u Istočnom Sarajevu otvorena je zgrada zatvora za maloljetnike, koji je prvi u RS i BiH.

U njoj će moći da bude smješteno 40 maloljetnika, muškaraca, koji su osuđeni za različita krivična djela iz maloljetničke delikvencije.

– Riječ je o implementaciji Zakona o izvršenju krivičnih prekršajnih sankcija kao i preporuke Savjeta Evrope da se u okviru kazneno-popravnih ustanova u RS i BiH otvori maloljetnički zatvor kako bi postupili u skladu sa strategijom o maloljetničkoj delikvenciji – rekao je ministar pravde RS Yerard Selman.

Dodao je da je namjera da se više djeluje preventivno i da vjeruje da će u ovom zatvoru svakim danom biti sve manje izvršilaca krivičnih djela koji su maloljetnici.

– Ipak, morali smo da se odlučimo na ovaj korak kako bismo spriječili maloljetničku delikvenciju koja je u posljednje vrijeme u porastu – konstatovao je Selman i dodao da vjeruje da će usaglašavanjem zakona na nivou entiteta i BiH biti pružena mogućnost i rukovodstvima kazneno-popravnih ustanova i iz FBiH da mogu koristiti kapacitete ovog zatvora, što do sada zbog neusaglašene normative nije bio slučaj.

Selman je kazao da su i u RS i u FBiH u proceduri zakoni o izvršenju krivičnih sankcija kojim će u potpunosti pravila i propisi biti harmonizovani.

– Trenutno su u ovom zatvoru smještena tri maloljetnika koji do sada su bili smješteni u KPZ Foča. Sudovi RS obaviješteni su o tome da ovakva institucija postoji. Prema našim podacima, ima još sedam počinilaca krivičnih djela koji su osuđeni, a maloljetnici su. Sudovi će dati određene akte da se smjeste ovdje – kazao je Selman.

Direktor KPZ Kula Čedo Vržina istakao je da su do sada maloljetnici izdržavali kaznu sa punoljetnim licima što je zakonski bilo neprihvatljivo.

– Maloljetnici zahtijevaju posebne tretmane i brzo smo sagradili ovaj objekat i stvorili sve pretpostavke da maloljetnike odvojimo od punoljetnih zatvorenika. Sa njima će raditi osoblje kvalifikovano za ovu vrstu posla u prostoru u kome postoje učionice, spavaonice, biblioteka, prostorom za praktičnu nastavu, sportska sala od 300 matara kvadratnih – naglasio je Vržina.

Dodao je da će uskoro biti opremljene i radionice.

– Predviđen je i prostor za posjete. Riječ je o projektu vrijednom 350.000 maraka koji su realizovali Ministarstvo pravde RS i KPZ Kula – kazao je Vržina. Napomenuo je da je postignut dogovor sa školama u Istočnom Sarajevu da ovim licima bude omogućeno da se školuju.

Vržina je naglasio da KPZ Kula jedino nedostaje prostor za zatvor u kome bi bile smještene maloljetnice.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se