20.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Petronijević: Nema mogućnosti da Dodik bude proglašen krivim

Advokat Goran Petronijević izjavio je da je mnogo domaćih i svjetskih stručnjaka analiziralo pravnu situaciju u kojoj je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i da je opšte mišljenje da je on u svemu postupao u skladu sa Ustavom, Dejtonskim sporazumom, te da nema apsolutno nikakve mogućnosti da bude proglašen krivim.

Petronijević je naglasio da nema razloga da se Dodik ne odazove na poziv Suda BiH u ponedjeljak, 16. oktobra, i dodao da je potvrđivanje političke i nepravne optužnice protiv Dodika zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita samo prvi korak u nezakonitom ponašanju Suda BiH.

On je rekao da Šmita nije verifikovao Savjet bezbjednosti UN zbog čega ne može da crpi nikakva ovlaštenja koje ima visoki predstavnik u skladu sa Dejtonskim sporazumom

– Da u BiH ima Ustavnog suda, najviše sudske instance koja vrši kontrolu ustavnosti i primjene zakona, onda bi se ovo već riješilo na tom nivou, naravno pozitivno u smislu rješavanja statusa Šmita – rekao je Petronijević.

On je ponovio da optužnica Suda BiH nije zasnovana na pravu nego na destruktivnoj politici, te da je očigledno da autor i sprovodilac takve politike ima namjeru da destabilizuje BiH.

Petronijević je istakao da onaj ko Dodika optužuje da razbija BiH potpuno izvrće teze.

– Onaj ko se zalaže za poštovanje Ustava i uspostavljanje onih normi Ustava koje su protivzakonito stavljene van snage, ne može nikako da bude rasturač već učvršćivač, kohezioni faktor države – rekao je Petronijević.

On je istakao da oni koji tvrde suprotno ne misle dobro ni BiH ni svim narodima koji tu žive.

– Nadam se da će biti dovoljno pameti da svi budu pribrani, da ne nasjedaju na ovakve stvari koje mogu da dovedu do dalekosežnih posljedica, ne daj Bože. Optužnica je politička, ona nema veze sa pravom, Kristijan Šmit nije visoki predstavnik i to moraju svi da znaju – rekao je Petronijević.

Prema njegovim riječima, problem je u tome što je Šmit uzurpirao zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast u BiH.

– On ne može donositi krivični zakon, zna se ko može da donosi i mijenja taj zakonski akt. On se ponaša baš onako kako se ponašao Haški tribunal u periodima kada ih satjerate u ćošak. Mijenjaju pravila o postupku i Šmit se upravo tako ponaša – pojasnio je Petronijević.

On je naglasio da Šmit ne može da mijenja Krivični zakon BiH jer nema bonska ovlaštenja.

– Bonska ovlaštenja su, takođe, problematična u tom pravcu da se takva ovlaštenja ne mogu dati, a sama činjenica da je on sve to radio može da govori u prilog jedne vrste njegove bahatosti ili možda čak i namjernog provokatorskog ponašanja u smislu izazivanja nestabilnosti na tom prostoru – zaključio je Petronijević.

Petronijević je ranije pokrenuo inicijativu za formiranje savjeta za odbranu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koju je podržalo više od 100 advokata.

Sud BiH zakazao je za ponedjeljak, 16. oktobar, ročište na kojem bi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić trebali da se izjasne o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

IzvorSrna

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se