17 C
Zvornik
27. април 2024.

Nešić: Šmit unio tri „duge cijevi“ u BiH, na šta nema pravo

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je danas da je od Granične policije BiH dobio odgovor da je Kristijan Šmit lani unio tri „duge cijevi“ u BiH, na šta nema pravo prema važećim zakonima koji se odnose na oružje, kao i da je to oružje naknadno vraćeno u Njemačku.

Nešić je rekao da je to propust domaćih bezbjednosnih institucija, posebno Granične policije BiH, navodeći da strane diplomate, koje dolaze sa obezbjeđenjem, nemaju pravo za unošenje oružja koje se u BiH deklariše kao „duge cijevi“, dok za unošenje ličnog naoružanja i određene količine municije postoji pravo.

On je rekao da Šmit prilikom svakog dolaska u BiH treba da najavi Graničnoj policiji svoj boravak ovdje, kao i naoružanu pratnju da bi joj bio odobren ulazak.

Nešić je rekao da Šmita trenutno ne obezbjeđuje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, već da ima oružanu pratnju iz Njemačke.

Nešić je istakao da BiH svoj evropski cilj nikada neće dostići ukoliko postoji jedan čovjek, stranac, koji želi da mijenja zakone i nelegalno utiče na rad institucija BiH.

– Građani BiH žele zemlju vladavine prava i poštivanje Ustava i zakona, dakle modernu evropsku zemlju, a to nije moguće, ako se Kristijan Šmit i dalje bude lažno predstavljao kao tzv. visoki predstavnik u BiH – rekao je Nešić.

Nešić je rekao da je Kristijan Šmit njemački građanin koji na prostoru BiH boravi na osnovu diplomatske note Ambasade Njemačke u BiH, a ne na osnovu rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, što ukazuje da nije legitiman.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se