11.4 C
Zvornik
29. април 2024.

Iranski predsjednik: Ovo je kraj Izraela

„Poručujemo Amerikancima i njihovim izraelskim prijateljima – danas vi šaljete rakete koje ubijaju nevine civile. Partneri ste u zločinu koji će biti kažnjen, jer ovo je kraj Izraela“, izjavio je Ebrahim Raisi, iranski predsjednik.

Prije dva dana vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei rekao je da „genocid“ nad Palestincima u Pojasu Gaze mora „odmah“ prestati. Izrael je obećao da će uništiti pokret Hamas, koji uživa podršku Teherana i koji vlada Gazom, nakon što su pripadnici Hamasa upali u Izrael 7. oktobra ubivši 1300 ljudi, uglavnom civila, u najsmrtonosnijem danu u 75-godišnjoj istoriji zemlje.

„Niko se ne može suprotstaviti muslimanima i snagama otpora ako se zločini cionističkog režima nad Palestincima nastave… bombardovanje Gaze mora odmah prestati“, rekao je Hamenei grupi studenata u Teheranu. „Svijet svjedoči genocidu cionističkog režima nad Palestincima u Gazi“, rekao je uz povike: „Smrt Izraelu!“

Još se nadovezao

„Moramo odgovoriti, moramo reagovati na ono što se događa u Gazi“, rekao je Hamenei dodajući da bi izraelskim zvaničnicima trebalo suditi za njihove „zločine protiv Palestinaca u Gazi“.

Izrael je bombardovao Pojas Gaze u vazdušnim napadima u kojima je ubijeno više od 2.800 Palestinaca, od kojih su četvrtina djeca, a otprilike polovina od 2.3 miliona stanovnika Gaze morala je napustiti svoje kuće.

Izraelske vlasti nametnule su potpunu blokadu enklave blokirajući hranu, gorivo i medicinske zalihe, kojih ubrzano nestaje.

Izrael će se suočiti s još jednim udarnim valom otpora ako njegova „zvjerstva“ ne prestanu u Gazi, citirali su zamjenika zapovjednika iranske Revolucionarne garde iranski državni mediji. „Udari fronta otpora protiv cionističkog režima (Izraela) nastaviće se sve dok se ovaj kancerogeni tumor ne iskorijeni s karte svijeta“, rekao je Ali Fadavi.

Dodao je:

„Još jedan udarni val je na putu ako Izrael ne okonča zločine u Gazi“, upozorio je.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se