20.9 C
Zvornik
29. април 2024.

Hamas spreman da oslobodi taoce

Hamas navodi da je spreman da oslobodi sve civilne taoce, ali ne i zarobljene pripadnike izraelske vojske!

– Za njihovo oslobađanje potrebni su pregovori i međusobna razmjena zarobljenika sa Izraelom – rekao je šef odjeljenja za spoljne odnose te palestinske grupe Musa Abu Marzuk.

Marzuk navodi da trenutno nema napretka u pregovorima o oslobađanju izraelskih talaca koje je zarobio Hamas.

– Naš stav je da taoce podijelimo u dvije kategorije. Jedna su nevini civili koji će biti oslobođeni jer na njima nema krivice. Njihovo hvatanje je rezultat haosa koji je nastao poslije poraza izraelskih brigada u Gazi, a mi ćemo ih osloboditi kada se za to stvore uslovi. Za oslobađanje vojske su potrebni pregovori i razmjena zarobljenika. Zarobili smo stotine vojnog osoblja – dodao je Marzuk.

Hamas je prema njegovim riječima od ruskog ministarstva spoljnih poslova dobio spisak od osam Rusa koji su možda među taocima i spreman je da ih oslobodi.

– Dobili smo spisak državljana koji imaju dvojno državljanstvo. Veoma smo pažljivi prema toj listi i pažljivo ćemo je obraditi. Civile koji su odvedeni i koji su sada u Gazi tretiramo kao goste. Sada tražimo te ljude, teško je, ali tražimo i pustićemo ih čim ih nađemo uprkos poteškoćama zbog trenutne situacije – navodi Marzuk.

IDF je danas saopštila da je nakon najjačeg bombardovanja Gaze od početka sukoba pokrenula kopnenu intervenciju širih razmjera.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se