9.3 C
Zvornik
27. април 2024.

Energetski resursi “Alumine” rješenje za toplifikaciju Zvornika

Zvornička kompanija „Alumina“ svojim energetskim resursima mogla bi da obezbijedi daljinsko grijanje potrošača u gradu Zvorniku, konstatovano je na sastanku predstavnika Gradske uprave, „Zvornik stana“ i ove kompanije.

Građani Zvornika trenutno se griju na zemni gas koristeći usluge „Zvornik-stana“.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović, direktor „Zvornik stana“ Stevo Savić i predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ Zoran Stevanović predstavili su mogućnosti da ova kompanija korišćenjem svojih resursa energije, odnosno tople vode, učestvuje u toplifikaciji grada Zvornika, saopštila je danas Služba za odnose s javnošću „Alumine“.

Ivanović je rekao da je održan sastanak o mogućnostima izgradnje toplovoda, koji bi iz „Alumine“ toplu vodu isporučivao „Zvornik stanu“ za potrebe grijanja stanovništva i poslovnih prostora u gradu.

On je naglasio da je inicirao sastanak rukovodstva „Zvornik stana“, čelnika grada i Uprave „Alumine“, te inženjerskog kadra ove kompanije, kako bi se sagledale mogućnosti buduće saradnje na poslovima grijanja Zvornika.

Ivanović je rekao da je razlog za pokretanje ove ideje nestabilno tržište gasa, kako u pogledu cijena, koje konstantno rastu, tako i pogledu ukupne buduće isporuke gasa.

Srn2023 10 25 1055165 1

„Da bi izbjegli neke neželjene scenarije, interes nam je da napravimo novi sistem grijanja, koji bi bio jeftiniji za stanovništvo, a istovremeno i sigurniji. Prvi korak jeste izrada studije izvodljivosti, iz koje ćemo vidjeti sve mogućnosti grijanja na ovaj način“, dodao je Ivanović.

Direktor „Zvornik stana“ Stevo Savić rekao je da je ovo preduzeće izuzetno zainteresovano za realizaciju ovog projekta, a jedan od ključnih razloga je taj što nema alternativno snabdijevanje drugim energentima, pošto su postojeća mazutna postrojenja praktično neupotrebljiva zbog lošeg stanja.

„Problemi i neizvjesnost usljed geopolitičkih dešavanja u pogledu sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom jedan su od otežavajućih momenata, kao i sama cijena ovog energenta koja je u posljednje vrijeme značajno porasla“, rekao je Savić, iznoseći najnoviji primjer Vlade Bugarske, koja je donijela odluku da uvede porez na tranzit gasa kroz tu zemlju.

Prema njegovim riječima, ukoliko dođe do realizacije odluke Vlade Bugarske, to bi se odrazilo i na povećanje cijene gasa u BiH za nekih 30 odsto.

„Sve su to izazovi koji nas tjeraju da tragamo za alternativnim rješenjima i logično je da pokušamo iscrpiti sve ideje i mogućnosti u energetskom sistemu koji posjeduje kompanija Alumina, te u tom pravcu pokušamo pronaći alternative koje bi značile sigurnost ne samo u našem budućem poslovanju, već i kad je u pitanju obezbjeđenje adekvatnog i kvalitetnog grijanja grada Zvornika“, istakao je Savić.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ Zoran Stevanović rekao je da je još prije 15 godina bio začetnik ideje da se krene u realizaciju ovakvog projekta, slično primjerima koje imaju Ugljevik i Tuzla, gdje se iz tamošnjih termoelektrane višak tople vode transportuje do naseljenih mjesta radi grijanja stambenih i poslovnih prostorija.

„Već tada se rodila ideja da to pokušamo napraviti i u Zvorniku kako bi značajno pojeftinili cijenu grijanja po metru kvadratnom stambenog i poslovnog prostora u našem gradu, te samim tim obezbijedili kontinuitet u snabdijevanju i nezavisnost od berzanskog kretanja cijene gasa“, rekao je Stevanović.

Srn2023 10 25 1055802 0

Podsjetivši da su razgovori o ovoj temi vođeni i sa litvanskim rukovodstvom fabrike dok su upravljali ovim kolektivom, Stevanović je rekao da se dogodio stečaj u Fabrici glinice „Birač“ što je dovelo do nemogućnosti reagovanja po ovom pitanju u stečajnom postupku.

Stevanović je rekao da u takvim okolnostima nije bilo prostora, volje, a ni snage da se bilo ko bavi ovom temom, jer su se tražili načini da se sačuva fabrika i radna mjesta.

„Sada, kada je mnogo sudskih sporova riješeno i kad smo došli do situacije da se nazire kraj stečaja u Fabrici glinice Birač vrijeme je da se napravi studija i urade moguća tehnička rješenja, te da se krene u tom pravcu“, rekao je Stevanović.

On je naveo da je budućnost grijanja u Zvorniku u svakom slučaju u mogućnosti korišćenja tople vode iz ove fabrike.

„Svjedoci smo poskupljenja gasa i ove godine i poslovnog minusa koji je Zvornik stan napravio za prethodnu sezonu, gdje je ostavio iste cijene ne pomjerajući ih na štetu naših sugrađana, što je ovo preduzeće dovelo u vrlo tešku situaciju“, rekao je Stevanović.

On je izrazio očekivanja da će ovaj projekat biti realizovan i da će u narednom periodu topla voda konačno da krene iz „Alumine“ do Zvornika, čime bi ovaj grad dobio stabilno snabdijevanje energetskim resursom, dok bi građani imali znatno jeftinije grijanje u odnosu na cijenu koju sada plaćaju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se