17 C
Zvornik
27. април 2024.

Dodik: „Multietničko Sarajevo“ će uskoro biti gotovo 100 odsto muslimansko

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je frapantna činjenica o broju Srba u Sarajevu, te je analizirao zvanične statističke podatke za Kanton Sarajevo, gdje je uočeno da je broj Srba koji se rodi u ovom „multietničkom glavnom gradu“ BiH trinaest puta manji od broja Srba koji umre.

– Naime, samo 2022. godine rođeno je 23, a umrlo 294 Srba. U gradu koji je imao najmanje 160.000 Srba i još nekoliko desetina hiljada koji su se izjašnjavali kao Јugosloveni potpuno je jasno kakva će demografska situacija biti u narednim godinama – napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Ističe da će grad koji se ističe kao „multietnički i glavni grad“ će u periodu ne većem od 10 do 12 godina imati više od 96 odsto muslimana, Bošnjaka.

– Imate jednu apsurdnu situaciju da će stanovništvo u BiH biti 50 odsto hrišćansko i oko 50 odsto muslimansko, a „multietnički i glavni grad“ BiH gotovo 100 odsto muslimanski. Koliko je frapantna ova činjenica o Srbima u Sarajevu, pokazuje poređenje sa gradom Novim Sadom, gdje su muslimani, Bošnjaci, uvijek bili ispod pola procenta stanovništva, a gdje se samo za 2022. godinu, kao i za svaku godinu u proteklih deset godina, rodi gotovo 200 posto muslimana, Bošnjaka, više nego što je to slučaj sa Srbima u Sarajevu – kaže Dodik.

O apsurdnosti nametnute odluke tzv. visokog predstavnika i člana 203a Krivičnog zakona BiH, koji propisuje krivično djelo neizvršavanje odluke visokog predstavnika, kaže Dodik, govori i činjenica da se na ovaj način mogla propisati krivična odgovornost za bilo kakvo postupanje protiv bilo koje „njegove odluke“.

– Tako bi u slučaju da se bude svjesno da će „multietnički i glavni grad“ biti gotovo 100 posto jednovjerski (muslimanski) u zemlji u kojoj je stanovništvo vjerski heterogeno, mogla biti nametnuta odluka o „distriktu Sarajevo“, koji bi uključivao Kanton Sarajevo i Istočno Sarajevo u Republici Srpskoj, te na neki način vještački obezbijediti multietičnost. Naravno, onaj ko bi se protivio ovoj odluci bio bi krivično gonjen i završio bi u zatvoru – navodi Dodik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se