22 C
Zvornik
20. мај 2024.

Zlatni septembar – mjesec podrške djeci oboljeloj od raka

Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ i ove godine nizom aktivnosti obilježava Zlatni septembar, mjesec podrške djeci i adolescentima oboljelim od raka.

Zlatni septembar je globalna kampanja s ciljem podizanja svijesti o raku kod djece i adolescenata i problemima s kojima se suočavaju ne samo za vrijeme liječenja nego i u periodu nakon njega kada treba da se vrate u svoje matične sredine i nastave normalan život.

Roditeljska kuća „Iskra“ 08. septembra obilježava sedam godina od početka rada, a tog dana biće održana radionica izrade zdravih slatkiša u saradnji sa Zoranom Glišić, osnivačem prve zdrave poslastičarnice u našem gradu „Zdravo Zaza“. Istog dana, u Istočnom Sarajevu na Sokocu biće održana podijela promotivnog materijala.

Takođe, povodom obilježavanja Zlatnog septembra volonteri i mladice Udruženja „Iskra“ će u subotu, 09. septembra 2023. u vremenu od 10 do 14 časova na Trgu Krajine dijeliti zlatne trakice, promotivni materijal i balone s ciljem skretanja pažnje javnosti na probleme s kojima se suočavaju porodice i djeca oboljela od raka. U večernjim časovima u periodu od 20 časova do ponoći zgrada Kulturni centar Banski dvor i zgrada Gradske uprave Banjaluka, te Zeleni most biće osvijetljeni u zlatnu boju, simboličnu boju djece oboljele od malignih bolesti.

U znak podrške, građani mogu da se fotografišu pored osvijetljenih građevina.

Likovna radionica u dvorištu Roditeljske kuće, biće održana 16. septembra, a učesnici su  djeca oboljela i liječena od malignih bolesti u saradnji sa likovnim umjetnicima.

Tokom septembra planirana je i radionica edukativno informativnog karaktera, u kojoj će učesnici biti djeca osnovnoškolskog uzrasta i djeca izlijčena od raka Mladice Republike Srpske, u saradnji sa Narodnom univerzitetskom bibliotekom Srpske.

S obzirom na to da javnost nije dovoljno informisana o postojanju dječjeg raka, simptomima, načinu liječenja, ishodu i posljedicama koje nose zahtjevne terapije, bilo koji vid priče o ovoj temi je i tekako značajan.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se