9.3 C
Zvornik
28. април 2024.

Podržati rukovodstvo Srbije u zaštiti naroda na Kosmetu – Zapad ne poštuje dogovore

SPC je ostala jedini integralni faktor i zbog toga će Srpska podržavati obnovu porušenih hramova. Uskoro putuje u Moskvu gdje je privilegija razgovarati s Putinom. Pružena ruka sa Istoka znači dogovor, a sa Zapada prevaru. Pojedini predstavnici sindikata počeli su iznositi političke stavove. Razgovaraće sa reprezentativnim sindikatom


BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u intervjuu Srni da treba podržati rukovodstvo Srbije u tome da zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji i ukazao da Zapad ne poštuje minimum dogovora.

Dodik je rekao da Srbi ne smiju odustati od odavanja počasti za Srbe koji su tamo poginuli.

„Ne možemo prihvatiti matricu o tome da se radi o teroristima. Sarajevo samo priča o teroristima na Kosovu i Metohiji. Za njih Al kaida nije teroristička i nikada nisu o tome govorili. Za Sarajevo i Amerikance nisu teroristi oni koji su pucali po ambasadi i odsijecali glave, ali jesu oni koji brane svoje kuće i suprotstavljaju se Aljbinu Kurtiju koji ih napada“, rekao je Dodik.

On je upitao kako su srpski mladići ubijeni snajperom u Banjskoj?

„To su pitanja koje traže odgovor. Sada napadaju Srbiju. Moramo podržati rukovodstvo Srbije u tome da zaštiti svoj narod“, rekao je Dodik i podsjetio da NATO brani interese Prištine radi sopstvenih interesa, pa i zbog toga što tamo imaju izgrađenu jednu od najvećih vojnih baza, a Srbi su u tome kolateralna šteta.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, on je upitao da li su samo Srbi problem kada se gleda iz vizure Zapada i ukazao na njihovo nepoštovanje dogovora, što se vidi na primjeru Zajednice srpskih opština.

„Čak su to upoređivali sa Republikom Srpskom u negativnom kontekstu, a onda Nijemci od nas traže da puštamo u BiH one sa ličnom kartom. Malo sutra ćete ući“, poručio je Dodik.

Dodik je rekao da Srbija poštuje svoj teritorijalni integritet, a pojedini predstavnici zemalja Zapada otvoreno lobiraju za jednu od strana.

„To su neprihvatljive stvari. Bombardovali ste nas, bacili ste osiromašeni uranijum. Pobili ste nam djecu. Mislite li da treba to da zaboravimo“, upitao je Dodik i podsjetio da nikada nije stiglo izvinjenje koji bi se ogledalo u poštovanju interesa Srbije niti se poštuje minimum dogovora.

Prema njegovim riječima, sva globalistička politika ide za tim da se sruše države.

„Kako je moguće da ne postoji nijedna opcija, osim one da Srbi nestanu sa Kosova i Metohije. „Idite u Hrvatsku pa pogledajte u Liku i Kordun. Nema žive duše. To ste napravili sa vašim politikama“, naveo je Dodik.

On je istakao da se sve radi na štetu Srba što pokazuju i izvještaji o posljednjim događajima na Kosovu i Metohiji, jer se govori o ubijenom policajacu, ali ne i o ubijenim Srbima.

„Meni je žao zbog stradalih, ali pogledajte kako ide spin. Sada nam dođe i onaj specijalni izaslanik Vlade NJemačke za Balkan Manuel Zaracin i priča o nečemu. Katastrofalna je politika u NJemačkoj koju vodi“, rekao je Dodik i istakao da predstavnici NJemačke pokušavaju govoriti o BiH, dok u svojoj zemlji gube podršku građana.

On ih je pozvao da prestanu više tako da tretiraju Srbe.

„Pokušajte ponuditi nešto Srbima i reći da je u redu da Srbija integriše srpski narod tamo gdje je većinski“, istakao je Dodik u intervjuu Srni.

Kako je moguće, upitao je Dodik, da se desi da se u 21. vijeku u Parlamentu Kanade aplaudira fašisti?

„Kao ne znate, u današnje vrijeme ne znate“, konstatovao je Dodik.

On je podsjetio da su i bivši ambasadori po završetku mandata ukazivali na pogrešnu politiku SAD i drugih zemalja kada je riječ o statusu Republike Srpske i takozvanog i samoproglašenog Kosova.

„Nemojte da ponižavate Srbe“, rekao je Dodik.

PRUŽENA RUKA SA ISTOKA ZNAČI DOGOVOR, A SA ZAPADA PREVARU

Dodik je rekao da će najkasnije početkom novembra razgovarati sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Moskvi, te dodao da je važno za Srpsku da ima takav odnos sa globalnim liderom, kakav je Putin.

„Rusija je izmučena Drugim svjetskim ratom i komunističkom vlašću, kao i očekivanjem da će Zapad konačno prihvatiti Ruse kao integralni dio tih vrijednosti. Izgubila je 30 godina u traganju i shvatila da Zapad preko Ukrajine samo želi doći do sirovina i resursa na istoku Rusije“, smatra Dodik.

On je dodao da su najveći branioci komunističkih vrijednosti zapravo Zapad i SAD, jer podržavaju sve ono što su komunističke vlasti učinile u prošlosti, a na štetu danas suverenih država kao što je Rusija.

„Amerika je preko sukoba u Ukrajini demolirala Evropsku uniju koja više nije faktor. Zaustavili su NJemačku jer su se plašili saveza ove zemlje i Ruske Federacije. Sinonim za taj savez je bio Sjeverni tok„, naveo je Dodik za Srnu.

On je istakao da nije bilo realno za očekivati da Rusija neće odgovoriti na havariju koja je prekinula snabdijevanje Evrope gasom.

„Interesantno je pričati s Putinom. To je zaista, što se mene tiče, visoka privilegija. Kada njemu pružite ruku i kada on kaže da je nešto u redu, onda je u redu. Kada pružite ruku nekom zapadnjaku znajte da vas je prevario sljedeći dan“, rekao je Dodik.

Milorad Dodik foto Srna 2
Milorad Dodik – foto Srna

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA INTEGRALNI FAKTOR

Dodik je rekao da je Srpska pravoslavna crkva ostala jedini integralni faktor i da uspješno obavlja misiju okupljanja i jačanja vjere srpskog naroda.

„To se vidjelo i na primjeru obnove hrama u Mostaru. Sjećam se kada sam došao na zgarište hrama koji je srušen, a prethodno miniran u nekoliko navrata – dovezeno je nekoliko kamiona eksploziva da se sruši. To je bio tada najveći hram Srpske pravoslavne crkve na Balkanu“, istakao je Dodik.

On je rekao da će Srpska nastaviti da pomaže obnovu hrama u Mostaru jer ta svetinja govori o trajanju Srba na ovim prostorima, u čemu je ključnu ulogu imala Crkva.

„Baš kao što je to danas na Kosovu i Metohiji za naše ljude“, naglasio je Dodik.

FINANSIJE STABILNE, SRPSKA VRATILA 200 MILIONA KM VIŠE NEGO ŠTO SE ZADUŽILA

Predsjednik Srpske istakao je za Srnu da su finansije stabilne i da je tih 200 miliona KM vraćeno iz vlastitih prihoda, te dodao da je nivo zaduženosti nizak u odnosu na zemlje Evrope, ali i svijeta koje svoje finansijske probleme rješavaju štampanjem novca.

„Službenici ambasada zovu banke i govore im da ne sarađuju sa Republikom Srpskom. Zamislite. Uprkos tome, banke iz NJemačke žele da ostanu dio infrastrukturnih projekata“, rekao je Dodik.

On je istakao da se danas dogovor o velikim infrastrukturnim projektima može postići sa većinom zemalja svijeta, jer je riječ o komercijalnom poslu, kao što je izgradnja hidroelektrana i drugih objekata.

„Ima i drugih izvora finansiranja. BiH u NJemačkoj drži depozite i oni upravljaju tim novcem, a to ne razumiju Bošnjaci ovdje. Republika Srpska ima stabilne finansije bez obzira na sve priče“, naveo je Dodik.

On je rekao da stalne najave o navodnom ekonomskom krahu služe pojedincima u političke svrhe, a sve se pokazalo neistinitim.

„To je zadata priča sa Zapada. Niko ne kaže da teku med i mlijeko, ja bih volio da je daleko bolje, ali recite mi šta je to daleko bolje u Federaciji kada se o tome priča“, rekao je Dodik.

Republika Srpska ima više investicija nego Federacija, rekao je Dodik i dodao da je samo u ovoj godini 500 miliona KM više investicija nego u prošloj godini.

„Povećavamo šta možemo. Razgovaramo sa borcima, sindikatima. Pokušavamo da nađemo prostora za to i bez toga nema ni razvoja“, rekao je Dodik.

„RAZGOVARAĆEMO S REPREZENTATIVNIM SINDIKATIMA“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je postao ozbiljan problem razjedinjenost sindikata kojih je u svakoj oblasti nekoliko, pa je s tim u vezi teško razgovarati o aktuelnim pitanjima.

„Mi ćemo razgovarati sa reprezentativnim sindikatom, i ono što je u okviru Saveza sindikata Republike Srpske koji predvodi Ranka Mišić. Pokušaćemo da ove ubijedimo u neke stvari, ali ako se odluče da izađu na ulicu – to je njihov problem. Naučićemo se i na to da ima nekih koji su nezadovoljni“, istakao je Dodik, komentarišući najavljene proteste pojedinih predstavnika sindikata.

On je istakao da ti sindikati nisu pokazali spremnost da uđu u borbu protiv nelegalnih diploma i viška radnika, ocijenivši da je oko 30 odsto radnika viška u upravi.

„Želimo da zadržimo ljude ovdje, da ovdje ostanu i imaju neku sigurnost. Da li bi trebalo da ih otpustimo pa da izađete na ulicu? Koga predstavljate? Te koji su višak?“, upitao je Dodik.

On je naglasio da je razgovor jedini način za rješavanje problema, te dodao da su pojedini sindikati postupili nekorektno jer je dogovoreno dva puta povećanje plata i linearna isplata po 100 KM, uz obećanje da će se razmotriti novo povećanje ako to bude bilo moguće.

„Imajući u vidu potrebu da održimo balansiran sistem, nismo mogli da nađemo prostor za tako nešto. Imamo prostora da održimo plate koje su uvećane u dva navrata, odnosno povećanje od preko 15 odsto i to u uslovima kada su nam MMF i drugi govorili da to nije racionalno. Mi smo to uradili“, istakao je Dodik.

On je naglasio da je sporazum ispunjen i da su pojedini predstavnici sindikata počeli iznositi političke stavove.

„Govori neke stvari koje sam čuo od opozicije. On se ne bori za socijalni status. Imaju oni pravo da se organizuju. To nije problem. Mi imamo pravo da izaberemo s kim ćemo razgovarati. Činjenica koja govori da imate sada 50 sindikata je katastrofalna za sindikat“, istakao je Dodik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se