25.9 C
Zvornik
28. април 2024.

Nulta marža spušta cijene

Sa polica pojedinih marketa u Srpskoj potrošači će uskoro dio proizvoda kupovati po znatno nižim cijenama jer su domaći proizvođači i trgovci pristali da se odreknu zarade, a lista artikala koje će prodavati sa nula odsto marže biće definisana narednih dana.

Dogovoreno je to u petak na sastanku predstavnika Vlade Republike Srpske, proizvođača, trgovaca i dobavljača na opštu radost potrošača jer ova mjera, kako kažu stručnjaci, predstavlja veliko olakšanje za kupce sa tanjim novčanicima. 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je nakon sastanka da će određeni broj proizvoda u narednom periodu imati snižene cijene kako bi se pomoglo građanima u izazovnom vremenu.

– Imali smo sastanak po ugledu na zemlje okruženja. Većina proizvođača je rekla da će pojedine proizvode dati bez marže, što znači da će ti artikli biti znatno povoljniji nego sada. Razmotrićemo koliko proizvoda će biti obuhvaćeno inicijativom, a na osnovu broja proizvođača koji su se odazvali – rekao je Višković i dodao da su akciju podržali i predstavnici kompanije “Neoplanta” iz Novog Sada.

On je zahvalio učesnicima sastanka te naglasio da će telefonski biti kontaktirano i sa određenim brojem trgovačkih lanaca, distributera i proizvođača koji nisu bili u mogućnosti da dođu na razgovor.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da će narednih dana sa proizvođačima biti definisano koji su to artikli na koje će se odreći marže i u kojim će se marketima naći.

– Jeftiniji proizvodi prodavaće se samo u onim marketima koji su dio kampanje “Društveno odgovorni”. Ostali marketi će imati marže proizvoda koje su imali i u prethodnom periodu – rekao je Šulić i zahvalio svima koji su u petak prisustvovali sastanku.

Direktor prodaje u kompaniji “Nelt” iz Istočnog Sarajeva Mirsad Bektašević rekao je da je njihova dužnost i obaveza da podrže ovakve aktivnosti te da bi ovakvih akcija trebalo da bude više.

– Ići ćemo na više od 50 artikala. Za to imate našu podršku – rekao je on.

Direktor bijeljinske Prehrambene industrije “Sava Semberija” Stevo Filipović istakao je da će u punom kapacitetu podržati akciju.

– Odredićemo koji proizvodi će s naše strane biti bez marže i prema kupcima proslijeđeni kroz lance marketa – dodao je Filipović.

“Z marketi”, koji posluju u sklopu kompanije “Zvorničanka”, već tri mjeseca pružaju podršku građanima kroz kampanju “Društveno odgovorni”.

– Odlučili smo da podržimo aktivnosti i proširimo broj artikala za krajnje potrošače sa nula odsto marže – rekao je direktor “Zvorničanke” Ninoslav Rašković.

Sve što je u interesu kupaca podržaće i derventska kompanija “Frukta trejd” i njeni “Kort marketi”.

– Od potrošača živimo, uvijek smo bili uz njih i prihvatićemo sve što se dogovori Vlada. Ako se proizvođači odreknu marže, isto ćemo uraditi i mi. Označićemo na policama te proizvode kako bi kupci znali koji su to artikli bez marže. Biće tu proizvodi iz mesne industrije, mlijeko i mliječne prerađevine – najavio je vlasnik “Frukta trejda” Duško Reljić.

Izvršnu direktoricu prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača “Don” Murisu Marić obradovala je vijest o nultoj marži jer su, kako kaže, niže cijene potreba brojnih stanovnika Srpske koje je inflacija dovela u nelagodan položaj.

– Ako trgovci i proizvođači na dio asortimana stave maržu od nula odsto, to će posebno biti važno za potrošače niže platežne moći. Nadam se da će i ostali trgovački lanci, koji nisu dio kampanje, dati podršku kako bismo u svakom gradu imali trgovine sa nižima cijenama – rekla je Marićeva.

Kampanja

Kampanja “Društveno odgovorni” sprovodi se u Srpskoj od juna ove godine na inicijativu Ministarstva trgovine i turizma RS, a kao odgovor na inflaciju i konstantna poskupljenja robe. U akciju su se, između ostalih, uključili “Đurić marketi”, “Zoki komerc”, “Diona”, “Centrum”, banjalučka “Tržnica”, STR “Tea”, “Frukta trejd”, “Zvorničanka” i drugi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se