6.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Gorivo opet poskupjelo, cijene premašile tri marke

 Dizel koji već duže vrijeme sipam u svoj auto poskupio je sa 2,97 na 3,03. Vjerujte, više i ne pamtim koliko puta mu je u posljednje vrijeme skočila cijena.

To je za „Nezavisne novine“ danas ispričao ogorčeni Banjalučanin, koji kaže da je na ovaj način premašena psihološka granica od tri marke, te se pita šta je razlog i da li konstantnim poskupljenjima iko namjerava stati u kraj.

„Ovih dana čitam da je Ministarstvo trgovine razgovaralo sa trgovcima o pojeftinjenju pojedinih proizvoda. I šta će biti postignuto ako cijene goriva nastave divljati? Ništa. Svi znaju da, kako gorivo poskupi, tako se to preslika i na ostale proizvode. Radi li Vlada Srpske, odnosno resorno ministarstvo išta po pitanju goriva?“, pita ovaj Banjalučanin.

Pitali smo to i mi Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, odakle su nam rekli da će buduće kretanje cijena naftnih derivata u Republici Srpskoj zavisiti od kretanja cijene nafte na svjetskoj berzi.

„Praćenjem kretanja cijena nafte i naftnih derivata na benzinskim pumpnim stanicama u Republici Srpskoj vidljivo je da su cijene tečnih naftnih goriva rasle u proteklom periodu. Rast cijena goriva zabilježen je usljed trenutnih kretanja cijena nafte na svjetskom tržištu, što se odrazilo i na tržište Republike Srpske i regiona“, rečeno je za „Nezavisne novine“ iz resornog ministarstva.

Dodali su i da, u okviru svojih nadležnosti, redovno prate kretanja na tržištu i eventualne poremećaje, te u skladu s tim predlažu i donose mjere u cilju zaštite standarda stanovništva. Nisu, međutim, naveli da li sada nešto planiraju uraditi.

S druge strane, iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske navode da se trenutne cijene dizela na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj kreću do 2,92 KM, a benzina do 2,94KM.

„Na pojedinim pumpama imate cijene veće od tri KM, ali tu je u pitanju aditivirani dizel“, rekao je za „Nezavisne novine“ Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije.

Ako nam je za utjehu, bar u narednim danima ne bi trebalo doći do rasta cijena goriva na način da one odu iznad tri marke (ne računajući aditivirani dizel koji je već premašio tu cifru na pojedinim pumpama).

„Prema trenutnim pokazateljima, došlo je do stabilizacije tržišta, tako da sa sigurnošću možemo reći da u narednih sedam dana cijene goriva neće ići preko tri KM“, naglasio je Savić.

Podsjetimo, za promet na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru, a maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu je 0,25 KM po litru.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se