10.9 C
Zvornik
04. мај 2024.

Dodik: Spremni smo da proglasimo nezavisnost, ako bi bio nametnut zakon o imovini

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da su zvaničnici iz Republike Srpske saglasni da je Srpska sposobna i spremna da brani svoj Ustav, teritorijalni integritet i suverenitet.

-Odbacujemo optužnice protiv predsjednika Republike i drugih kao politički montirane. Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavna kategorija, nego nametnuti od visokog predstavnika i na njihov objektivni rad se ne može računati – rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predstavnicima institucija Republike Srpske i srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama BiH.

On je istakao da treba na dnevni red staviti sve nametnute zakone visokih predstavnika i pokušati pronaći novi dogovor, te da Srpska neće odustati od Dejtonskog sprazuma.

Dodik navodi da je Republika Srpska spremna da jedinstveno politički djeluje i odbrani Ustav Republike Srpske uz koordiniraciju narednih poteza u skladu sa svojim interesima.

-Potvrđujemo da je pitanje imovine rješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom. Odbijamo prijedlog da razgovaramo o imovini, kao i bilo koju mogućnost da se nametne zakon od strane visokog predstavnika. U tom slučaju smo spremni proglasiti nezavisnost Republike Srpske – kaže Dodik.

Dodao je i da Narodna skupština Republike Srpske treba da odbaci bilo kakvu mogućnost da se nameću zakoni. Njegov prijedlog je i da se u budžetu Republike obezbijede prihodi koji bi osigurali adekvatne naknade ukoliko radnici u zajedničkim organima prestanu da rade.

– Ustavni sud je u pitanju imovine bio politički instrumentalizovan i odbijamo takve odluke – rekao je Dodik.

Poručio je da ukoliko Šmit nametne zakon o imovini, održaće se sjednica Narodne skupštine i odmah nakon toga proglasiti nezavisni status Republike Srpske.

– Saglasni smo da je nekorisno, politički štetno i da je nepotrebno da se održavaju sastanci sa osobljem ambasada Velike Britanije i SAD, što uključuje ambasadore, kao i sa Šmitom i osobljem OHR – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da su na sastanku zaključili da je bezbjednosna situacija stabilna, kao i da nema problema kada je u pitanju stanje u ekonomiji i javnim finansijama. Po pitanju formiranja Apelacionog suda BiH, on je podvukao da njegovo sjedište može biti samo u Banjaluci.

O najavama da treba pretresti sve zakone ranijih visokih predstavnika, Dodik kaže da to nije prijetnja.

-Nismo prijetili, niti želimo. Imaćemo samo jasan politički stav. Moraju ljudi i u Sarajevu da naviknu da postoji Republika Srpska. Nećete nam nadrediti nijedan organ BiH da bilo šta radimo kako on kaže – naveo je Dodik.

Kristijanu Šmitu poručuje da mu neće biti dopušteno da, kako kaže, vršlja o Republici Srpskoj.

-Imamo mjere i te kako, ali nećemo ih saopštiti – kaže Dodik.

Naglasio je da je na sastanku dogovoreno da se u narednih nekoliko dana o donesenim zaključcima obavijeste strukture Ujedinjenih nacije, EU i zemlje prijatelje Srpske.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske, potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić, predsjedavajuća Vijeća naroda Srpske Srebrenka Golić.

Prisustvovali su i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac, ministar finansija u Savjetu ministara Srđan Amidžić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Anja Ljubojević, te predstavnici ostalih institucija.

Zahvalnost opoziciji

 Milorad Dodik zahvalio je opozicioniom političkim partijama jer su odbili da se sastanu sa Kristijanom Šmitom, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

-Priključili su se frontu borbe protiv visokog predstavnika. Očekujem da će ostati dosljednji i u nekim kasnijim situacijama – rekao je Dodik.

On je još naveo i to raspolaže inforamcijama da su Jelena Trivić i Narodni front, kao i PDP prvobitno pristali na sastanak, a da je SDS odmah u startu odbio taj sastanak.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se