2.4 C
Zvornik
29. новембра 2023.

Danas slavimo rođenje Presvete Bogorodice

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vjernici danas slave Rođenje Presvete Bogorodice, u narodu poznatija kao Mala Gospojina. U crkvenom kalendaru ovaj dan je označen crvenim slovom.

Mnoge porodice slave Malu Gospojinu kao svoju krsnu slavu.

Roditelji Svete Djeve Marije, sveti Joakim i Ana, bili su veoma stari kada se ona rodila. U to vrijeme bila je sramota da ljudi u braku nemaju djecu. Vjerovalo se da je to Božja kazna za neki težak grijeh koji su počinili. Joakim i Ana zato su bili postidni pred ljudima i skrušeni pred Bogom. I u svojoj skrušenosti molili su se Bogu sa suzama u očima, da obraduje starost njihovu darovanjem jednoga čeda, kao što je nekad obradovao starca Avrama i staricu Saru darovavši im sina Isaka.

Bog svemogući i svevideći obradovao ih je radošću, koja je prevazilazila daleko sva njihova očekivanja i sve najljepše snove. Jer im je darovao ne samo kćerku, no i Bogomajku; ozario ih je ne samo radošću vremenom nego i vječnom. Dao im je Bog samo jednu kćerku, koja im docnije rodi samo jednog unuka – ali kakvu kćerku i kakvog unuka!

Blagodatna Marija, blagoslovena među ženama, hram Duha Svetoga, oltar Boga Živoga, trapeza hljeba nebesnoga, kivot svetinje Božje, drvo najslađega ploda, slava roda ljudskog, pohvala roda ženskog, istočnik djevstva i čistote – to biješe Bogom darovana kćerka Joakima i Ane.

Rođena je u Nazaretu, a poslije treće godine roditelji su je dali u Jerusalimski hram, odakle se vratila opet u Nazaret, da uskoro čuje blagovest Svetog arhangela Gavrila o rođenju Sina Božjeg, Spasitelja sveta, iz njenoga prečistoga i djevičanskoga tijela.

Jesenje svadbe u Srbiji, od davnina, počinjale su od Male Gospojine.Zemljoradnicima je današnji praznik označavao početak jesenjeg oranja i sjetvu ozimih usjeva. Priređivane su i razne stočarske svečanosti.

Vjeruje se da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna ljekovita svojstva, kao i da jaja iz toga perioda mogu cijelu godinu da ostanu svježa pa se zato ostavljaju za nasad, a pilići izleženi u ove dane biće dobre nosilje.

Ovaj dan dobar je za svadbe i vjeridbe.U mnogim naseljima održavaju se sabori, zavjetine, preslave, molitve i litije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se