19.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Uhapšen Nijaz Šahmanović za ratne zločine na Glođanskom brdu i ubistva civila na putu Šekovići – Zvornik

Prilikom napada na kolonu motornih vozila sa civilima koja se kretala magistralnim putem Šekovići - Zvornik na najsvirepiji način je ubijeno, a zatim spaljeno sedam lica srpske nacionalnosti

Zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad Srbima tokom proteklog rata u BiH, na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“ po potjernici je uhapšen Nijaz Šahmanović.

Po naredbi i prethodno raspisanoj poternici Okružnog suda Bijeljina, Šahmanović je uhapšen 2. avgusta na sarajevskom aerodromu, a sumnjiči se da je počinio ratne zločine protiv Srba u periodu od 1992. do 1995. godine.

Prema saznanjima sarajevskog portala Klix, Šahmanović je pod kontrolom policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji će ga prebaciti do prostorija u Bijeljini nakon čega će nad njim započeti kriminalistička obrada.

Prilikom napada na kolonu motornih vozila sa civilima koja se kretala magistralnim putem Šekovići – Zvornik na najsvirepiji način je ubijeno, a zatim spaljeno sedam lica srpske nacionalnosti.

U dokumentu koji je objavljen 2002. godine, a čiji je autor Dokumentacioni centar Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina, navodi se da je Šahmanović (Hadž) Nijaz zvani „Brada“, rođen u Vlasenici 4. juna 1961. dana 10. septembra 1992, naredio napad i neposredno u njemu učestvovao, na kolonu motornih vozila sa civilima koja se kretala magistralnim putem Šekovići – Zvornik ispod prevoja Crni Vrh, u selu Planica.

>>> VIDEO 18+ Upozoravamo na uznemiravajuće scene u videu

Prilikom pomenutog napada, navodi se, na najsvirepiji način, ubijeno je, a zatim spaljeno sedam lica srpske nacionalnosti i uništeno osam motornih vozila.

„Odgovoran je što je kao pripadnik muslimanskih snaga Srebrenica u ulozi naredbodavca i neposrednog izvršioca učestvovao u napadu na šire područje sela Kamenica, opština Zvornik, gdje je zarobljen veći broj pripadnika vojske Republike Srpske, dana 6. novembra 1992. godine, koje su, suprotno Međunarodnom pravu o ratnim zarobljenicima, mučili i nečovječno postupali, a zatim ubili, nakon čega su, u namjeri da prikriju počinjene zločine, iste zakopali na više različitih mesta na lokalitetu Glođanskog brda i okoline sela Kamenice, Zvornik“, stoji u  dokumentu Dokumentacionog centra Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina.

U ovom dokumentu se ističe da je nakon oslobađanja Kamenice i lokaliteta Glođansko brdo, pronađeno sedam masovnih grobnica u kojima su pronađena tijela 41 pripadnika Vojske Republike Srpske, a identifikovano je tri lica, dok ostaci tijela osmorice ubijenih i izmasakriranih boraca nije bilo moguće identifikovati.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se