25.9 C
Zvornik
29. април 2024.

Rade Tijanić – Jedini defektolog – tiflolog u regiji

Bolnica Zvornik jedina ustanova u regiji koja među svojim zaposlenim ima defektologa – tiflologa.

Defektolog – tiflolog je interdisciplinarna profesija koja se bavi dijagnostikom i liječenjem vizuelnih problema, kao što su strabizam (pogrešan položaj oka), ambliopija (lijeno oko), binokularni poremećaji i drugi problemi sa vidom. Ovi stručnjaci igraju ključnu ulogu u ranoj dijagnozi i terapiji djece i odraslih sa poremećajima vida.

Rade Tijanić, fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju osoba sa oštećenjem vida završio je u Beogradu.

Period od završetka fakulteta do zaposlenja u bolnici Zvornik proveo je radeći u privatnim optikama i oftalmološkim ordinacijama, čime je stekao značajno iskustvo u radu.

Pripravnički staž odradio je kod koleginice Milanke Cvijetinović kojoj se zahvaljuje na pruženoj edukaciji i savjetima.

Milanka Cvijetinović je do odlaska u penziju radila u ortopleoptičkom kabinetu bolnice Zvornik, a njen entuzijazam, posvećenost i rad doveli su nas do toga da danas imamo jedini ortopleoptički kabinet koji dosta znači ljudima na regji.

Ortopleoptički kabinet nalazi se u sklopu Odjeljenja za oftalmologiju JZU Bolnica Zvornik.

Ortopleoptički kabinet predstavlja dio oftalmologije koji se bavi ispravljanjem i pobošljanjem problema sa vidom kod djece i odraslih.

Poboljšanje vida i ispravljanje problema sa vidom postiže se određenim vjezbama koje defektolog – tiflolog obavlja i preporučuje u dogovoru sa oftalmologom.

Defektolog – tiflolog Rade Tijanić ističe da je rad sa djecom je izuzetno lijep, izazovan i human, ali i naporan, jer je potrebno dosta strpljenja, posvećenosti, iskrenosti, požrtvovanosti i psihološkog rada, posebno sa roditeljima koji saznaju da im dijete ne vidi ili ima drugi problem sa vidom.

Rade Tijanić izrazio je veliku zahvalnost načelniku odjeljenja za oftalmologiju dr Veselinu Sandiću, glavnoj sestri Zorici na toploj dobrodošlicu, kao i direktoru Ivanu Popoviću, na ukazanom povjerenju za ovako odgovorno mjesto u ustanovi, te će se u budućnosti truditi da doprinese ustanovi sa stručne strane u pružanju kvalitetne usluge u JZU Bolnica Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se