11.4 C
Zvornik
29. април 2024.

Predstavljen roman “Jagma” Senahida Nezirovića

U zvorničkom Domu omladine sinoć je predstavljen roman „Jagma, autora Senahida Nezirovića iz Lukavca, odnosno dokumentarna hronika sa autentičnim dokumentima od njegovog rođenja do kraja rata u BiH, 1995. godine.

„Namjerno sam rekao do kraja rata jer i Ričard Holbruk, tvorac Dejtonskog sporazuma, sukob u BiH od 1992. do 1995. godine naziva ratom, a ne, kao što to neki tvrde, agresijom“, rekao je novinarima Nezirović.

On je naglasio da je glavna poruka romana „svojevrsni krik da se prestane sa ubijanjem nedužnih ljudi, u ovom slučaju onih koji su ostali sa povjerenjem na teritoriji pod kontrolom Armije BiH“.

„Nisam nacionalista, već želim objektivno da gledam stvarnost. Mislim da svi pisci, a ja sam bio i ratni novinar, moraju objektivno da opišu šta se dogodilo tada, a da li to vuče na jednu, drugu i treću stranu to će čitaoci procijeniti“, rekao je Nezirović.

Srn2023 8 18 2122580 0

Ističući da je roman „Jagma“ pisao cijeli život, Nezirović je rekao da knjiga nije nastala ni za šest mjeseci, ni za godinu dana već je sazrijevala u njemu i nastajala tokom cijelog života.

„Knjiga je objavljena zahvaljujući prijateljima iz Udruženja književnika Republike Srpske“, rekao je Nezirović i dodao da je još kao mlad pisac dobio „Kočićevu nagradu“, koju je tada dodjeljivalo Društvo nastavnika srpsko-hrvatskog jezika BiH, čiji je predsjednik bio LJubomir Zuković.

Recenzent Borislav Gavrić napisao je da je roman obuhvatio period od rođena autora u Tuzli do završetka rata u BiH 1995. godine.

„Svjedočenje o ubistvu njegovog cijenjenog profesora Špire Matijevića i etničkom čišćenju srpskih naselja /Smoluća/ su najdragocijeniji u ovoj ovoj priči, u kojoj nema mjesta sumnjičavosti… jer, pisac se ispovijeda pred papirom kao pred sveštenikom, svodeći račune sa sobom“, navodi Gavrić.

Senahid Nezirović dobitnik je književnih nagrada za eseje, poeziju i prozu. Objavljivao je tekstove u skoro svim najuglednijim listovima i časopisima za književnost u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja književnika Republike Srpske.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se