25.4 C
Zvornik
21. септембра 2023.

Predstavljen roman “Jagma” Senahida Nezirovića

U zvorničkom Domu omladine sinoć je predstavljen roman „Jagma, autora Senahida Nezirovića iz Lukavca, odnosno dokumentarna hronika sa autentičnim dokumentima od njegovog rođenja do kraja rata u BiH, 1995. godine.

„Namjerno sam rekao do kraja rata jer i Ričard Holbruk, tvorac Dejtonskog sporazuma, sukob u BiH od 1992. do 1995. godine naziva ratom, a ne, kao što to neki tvrde, agresijom“, rekao je novinarima Nezirović.

On je naglasio da je glavna poruka romana „svojevrsni krik da se prestane sa ubijanjem nedužnih ljudi, u ovom slučaju onih koji su ostali sa povjerenjem na teritoriji pod kontrolom Armije BiH“.

„Nisam nacionalista, već želim objektivno da gledam stvarnost. Mislim da svi pisci, a ja sam bio i ratni novinar, moraju objektivno da opišu šta se dogodilo tada, a da li to vuče na jednu, drugu i treću stranu to će čitaoci procijeniti“, rekao je Nezirović.

Ističući da je roman „Jagma“ pisao cijeli život, Nezirović je rekao da knjiga nije nastala ni za šest mjeseci, ni za godinu dana već je sazrijevala u njemu i nastajala tokom cijelog života.

„Knjiga je objavljena zahvaljujući prijateljima iz Udruženja književnika Republike Srpske“, rekao je Nezirović i dodao da je još kao mlad pisac dobio „Kočićevu nagradu“, koju je tada dodjeljivalo Društvo nastavnika srpsko-hrvatskog jezika BiH, čiji je predsjednik bio LJubomir Zuković.

Recenzent Borislav Gavrić napisao je da je roman obuhvatio period od rođena autora u Tuzli do završetka rata u BiH 1995. godine.

„Svjedočenje o ubistvu njegovog cijenjenog profesora Špire Matijevića i etničkom čišćenju srpskih naselja /Smoluća/ su najdragocijeniji u ovoj ovoj priči, u kojoj nema mjesta sumnjičavosti… jer, pisac se ispovijeda pred papirom kao pred sveštenikom, svodeći račune sa sobom“, navodi Gavrić.

Senahid Nezirović dobitnik je književnih nagrada za eseje, poeziju i prozu. Objavljivao je tekstove u skoro svim najuglednijim listovima i časopisima za književnost u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja književnika Republike Srpske.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
957PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se