15.4 C
Zvornik
06. мај 2024.

Posjeta ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca „Alumini“

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Staša Košarac boravio je juče u radnoj posjeti kompaniji „Alumini“. Na sastanku sa upravom i menadžmentom fabrike, naglašeno je da je „Alumina“ veoma važna kompanija koja značajno utiče na obim spoljno trgovinske razmjene Republike Srpske, ali i Bosne i Hercegovine.

Košarac je rekao da je „Alumina“ u prošloj godini bila najveći izvoznik iz Srpske, a četvrti u BiH.

-To dovoljno govori o našoj potrebi, kao što rade i druge institucije u Republici Srpskoj, da i zajednički nivo BiH upravo bude partner ovim kompanijama koje su izvozno orijentisane – istakao je Košarac.

Stasa Kosarac u Alumini

On je naveo da se ne može na nivou nekih birokratskih aktivnosti zaustavljati sve ono što je veoma značajno i važno za unapređenje poslovnog ambijenta i rezultata kompanija u Republici Srpskoj i BiH i dodao da je u modelu rada resornog ministarstva potreban direktan kontakt sa menadžmentima veoma značajnih kompanija koje bilježe ozbiljne bilanse u spoljno trgovinskoj razmjeni.

-Sa predsjednikom Upravnog odbora „Alumine“  Zoranom Stevanovićem i njegovim saradnicima  razgovarali smo i o tome kako i na koji način da se na najbolji način promovišu sve vrijednosti i kapaciteti „Alumine“ na međunarodnom planu i kako i na koji način da ovaj kolektiv obezbijedi neke nove strateške partnere – rekao je Košarac.

Kosarac i Stevanovic

Istakao je da je upoznat o visokom nivou socijalno-društvene odgovornosti „Alumine“, dodajući da kompanija plasira svoje proizvode u više od 50 zemalja,  na pet kontinenata,  i da je „Alumina“ jedna od kompanija na ponos Republike Srpske.

-U tom kontekstu, mi koji radimo ispred Republike Srpske na nivou zajedničkih organa BiH sigurno ćemo dati doprinos svim razvojnim planovima ove i naravno drugih kompanija iz Republike Srpske – zaključio je Košarac.

Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Zoran Stevanović sa svojim saradnicima upoznao je ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa sa aktuelnom  poslovnom situacijom u fabrici, navodeći da je „Alumina“ izvozno orijentisana kompanija i da  zajedno sa Ministarstvom za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose otklanja u hudu sve tehničke i druge nedostatke čime se nezaustavlja funkcionisanje kompanije i njeno prisustvo na tržištima širom svijeta.

Sastanak u Alumini

-Ministar je ponudio saradnju u osvajanju novih tržišta u smislu dobijanja novih kontakata – rekao je Stevanović i dodao da će Služba prodaje „Alumine“ razmotriti i pokušati da i na taj način učvršćuje poslovni položaj na svjetskom tržištu – rekao je Stevanović.

Predsjednik Upravnog odbora je rekao da j efunkcionisanje fabrike ove godine otežano u poređenju sa ranijim periodom s obzirom na aktuelne prilike na svjetskom tržištu, te povećanja cijena važnih inputa u proizvodnom procesu ove fabrike. Ali, dodao je Stevanović,  inženjeri i stručni kadrovi „Alumine“ rade na stvaranju novih proizvoda koji će kompaniju dovesti u situaciju da cijene gotovih proizvoda ne budu direktno vezane za berzansko kretanje cijene aluminijuma, koja je trenutno na najnižem nivou, što iziskuje smanjenje cijene glinice kao primarnog proizvoda ove fabrike.

-Osvajanjem novih proizvoda, prije svega novih vrsta zeolita i fino precipitiranih hidrata, drži nas cijenovno stabilnim da se možemo nositi na svjetskom tržištu – ocijenio je Stevanović, dodajući da je kompanija zadnjih nekoliko mjeseci zaposlila novih 50 radnika, dok se, kako je rekao, očekuje prijem još tridesetak radnika, što govori u prilog činjenici da se, između ostalog, podmlađuje ovaj kolektiv.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se