9.3 C
Zvornik
27. април 2024.

Otvoren Sajam knjiga u Istočnom Sarajevu

Višestruko nagrađivani književnik Mirko Demić iz Kragujevca i zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović sinoć su na Trgu Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu otvorili treći Sajam knjige, kojeg u okviru kulturno-zabavne manifestacije „LJeto u Istočnom Novom Sarajevu“ organizuje Matična biblioteka Istočno Sarajevo.

Direktor Matične biblioteke Nataša Kulašinac izrazila je zadovoljstvo što je Sajam knjige u Istočnom Novom Sarajevu sve masovniji s obzirom da ove godine učestvuje 12 izlagača koji su podijeljeni u tri cjeline.

Na sajmu učestvuju Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, izdavačke kuće iz Republike Srpske „Imprimatur“ iz Banjaluke, „Asoglas“ Zvornik, te „Milkić izdavaštvo“, te Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Narodna biblioteka Pale i Matična biblioteka Istočno Sarajevo.

„Sajam je susret pisaca, ljubitelja pisane riječi, menadžmenta izdavačkih kuća. Ovolika posjećenost je dokaz da se knjige čitaju i da nađu put do čitalaca. Osim izlagača, imamo bogat književno-zabavni program u večernjim časovima. Svake večeri sajma će biti književna veče“, rekla je Kulašinčeva.

Srn2023 8 14 2034114 3

Prema riječima direktora Matične biblioteke Istočno Sarajevo, da bi sa omogućilo da na sajmu učestvuju izdavači i djela iz Srbije i regiona prisutni su i knjižare „Hit knjige“, „Knjiga prom“ Istočno Sarajevo i „Biblioner“ Banjaluka.

„Cilj nam je DA omasovimo čitanje i radimo na promociji čitanja, koje u vrijeme moderne tehnologije nije zaboravljeno“, dodala je ona.

Demić, koji je i direktor Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu, izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da otvori Sajam knjige u Istočnom Sarajevu, naglasivši da je večeras u kentaurskoj ulozi jer je „pomalo pisac, izdavač i bibliotekar“.

„Pošto sam prognan iz Hrvatske imao sam nesreću da dva ili tri puta formiram biblioteku. Kada god su sajmovi to su bile mogućnosti da počinjem iz početka. Meni lično su sajmovi knjiga pomalo i stresni, jer vidim neke knjige koje sam nekad imao, ali samo neke uspijem da vratim u sadašnju biblioteku“, rekao je Demić.

On je pohvalio višegodišnju saradnju Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ Kragujevac i Matične biblioteke Istočno Sarajevo, navodeći da se svakim susretom rode nove ideje za projekte.

„Nadamo se da će doći vrijeme da ćemo i zajedno neke stvari uraditi. Mi smo počinjali saradnju kada je to izgledalo kao nemoguća misija. Uprkos daljini i svemu radimo na istom zadatku da branimo naš nacionalni identitet i kulturu“, rekao je Demić.

Demić je za knjigu pripovjedaka „Molski akordi“ dobio Andrićevu nagradu /2009/, za roman „Trezvenjaci na pijanoj lađi“ nagradu „Dejan Medaković“ /2011/, za roman „Ćutanja iz Gore“ nagradu „Meša Selimović“ /2017/, za roman „Pustolovine bačkog opsenara“ nagradu „Miroslav Dereta“ /2018/ i Đurđevdansku nagradu grada Kragujevca /2018/, za dramu „Pobjednici, pobjednici“ nagradu „Branislav Nušić“ /2018/, a za najbolji književni prilog objavljen u časopisu „Trag“ u 2020. godini nagradu „Nebojša Devetak“.

Zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Kostović pohvalio je rad Matične biblioteke Istočno Sarajevo, ističući da sajam u okviru manifestacije „LJeto u Istočnom Novom Sarajevu“ polako prerasta u tradiciju.

„Nadamo se da će sajam postati veliki i da će biti jedna od stvari po kojoj će naša opština biti prepoznatljiva, što govori velika posjećenost i zainteresovanost izlagača“, dodao je Kostović.

Nenad Milkić iz „Milkić izdavaštva“ rekao je da ova izdavačka kuća prvi put učestvuje na sajmu u Istočnom Sarajevu.

Sajam traje do petka, 18. avgusta, a za danas je predviđeno književno veče Marka Šelića Marčela.

IzvorSrna

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se