20.9 C
Zvornik
27. април 2024.

Danas Velika Gospojina: Obavezno ispoštujte ove običaje, a vjeruje se da jedna stvar donosi zdravlje!

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vjernici danas slave Uspenje Presvete Bogorodice, odnosno Veliku Gospojinu. U crkvenom kalendaru ovaj praznik je obilježen crvenim slovom.

Ovaj praznik se slavi 28. avgusta kada se i završava post koji traje 14 dana.

Uspenje Presvete Bogorodice se praznuje još od IV vijeka.

Velika Gospojina je jedan od najvećih hrišćanskih praznika i spada u red Bogorodičinih praznika. On predstavlja uspomenu na smrt Bogorodice i prema crkvenom predanju, to je dan kad je ona predala svoj duh u ruke Spasitelja.

Predanje kaže da je Bogorodica živjela 60 godina. Prema nekim navodima i 72 godine. Nadživjela je svoga sina i kao svjedok mnogih slavnih događaja, nastavila je njegovu misiju.

Bogorodica je sve do smrti živjela u Jerusalimu obilazeći često ona mjesta koja su je podsjećala na velike događaje i na velika djela Isusa Hrista. Najčešće je odlazila na Golgotu, u Vitlejem i na Jeleonsku goru.

Predanja kaže da se u starosti često molila Gospodu Jeleonskoj gori, na mjestu njegovog vaskrsnuća, da je što prije uzme iz ovoga svijeta. Jednom prilikom javio joj se arhanđel Gavrilo, i poručio joj da će za tri dana umrijeti.

Sa velikom radošću je primila tu vijest i poželjela da prije smrti još jednom vidi sve apostole Hristove. Gospod joj je ispunio tu želju i svi apostoli, nošeni anđelima i oblacima, okupili su se u domu na Sionu. Nakon susreta sa njima preminula je.

Apostoli su zatim uzeli kovčeg s njenim tijelom, iz kojeg su se širili mirisi, i u pratnji brojnih hrišćana odnijeli su ga u Getsimanski vrh. Priča otkriva da su ih od zlobnih ljudi skrivali oblaci.

Trećeg dana poslije njene smrti na njen grob stigao je apostol Toma kako bi cjlivao njeno tijelo.

Kada su ostali apostoli otvorili grob, našli su u njemu samo plaštanicu. Bogorodica im se javila te večeri i poručila: „Radujte se, ja ću biti s vama zauvijek“.

Praznik Velika Gospojina izdvaja se i kao praznik žena i djece. U nekim krajevima Srbije vjeruje se da je u periodu između dvije Gospojine, Velike i Male, koja se obilježava 21. septembra, najbolje brati ljekovito bilje kojim se liječe zarazne bolesti.

Za praznike Veliku i Malu Gospojinu običaj je da, naročito žene, poštuju veliki broj zabrana, koje se odnose na obavljanje poslova u kući i oko nje. Isto tako danas nije dobro išta raditi rukama, naročito poslove sa iglama, ili uopšte započinjati nov posao.

Bogorodica je zaštitnica svega živog na zemaljskoj kugli, a posebno – porodilja i majki. One se u slučaju preke potrebe prvo obraćaju Majci Bogorodici. Njena ikona se nalazi u svakoj kući vjerujućih Srba.

Presveta Bogorodica je, prema vjerovanju Srba, zaštitnica bolesnih, pa su za Veliku Gospojinu u Srbiji mnogi bolesnici odvođeni na izvore ljekovite vode da se umiju. Takođe, vjeruje se da bilje i trave ubrane na Veliku Gospojinu imaju izuzetno ljekovita svojstva. Beru se borovnice i ljekovite trave, a vjeruje da se će one donijeti zdravlje i blagostanje svima u domu. U prošlosti su održavana bdenija u hramovima, ili nad izvorima vode i tada su izgovarane molitve za ozdravljenje od kostobolje i očnih bolesti.

IzvorATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se