11.4 C
Zvornik
29. април 2024.

Bratunac: Švajcarci zainteresovani za otkup jagodičastog voća

Predstavnici švajcarske kompanije „Lukova“, koja posluje u Srbiji i bavi se preradom i konzervisanjem voća i povrća, posjetili su opštinu Bratunac i u razgovoru sa otkupljivačima jagodičastog voća i hladnjačarima sa ovog područja, izrazili namjeru za otkup ovog voća i ostvarivanje trajne saradnje.

Ova kompanija planira da se dugoročno pozicionira na ovom tržištu u pogledu otkupa jagodičastog voća, prvenstveno maline i u tom smislu traže stalne partnere koji će moći da ih prate u poslovanju.

Na sastanku, kome je prisustvovao i načelnik bratunačke opštine Lazar Prodanović, predstavljen je rad ove kompanije, razgovarano je o modalitetima saradnje i ulaska na tržište Republike Srpske, odnosno BiH, u kome vide veliki potencijal u daljem razvoju poslovanja.

Bratunački hladnjačari iznijeli su probleme sa kojima se suočavaju u vezi sa otkupom jagodičastog voća, a neki od njih već su iskazali interesovanje za saradnju sa ovom kompanijom.

„Lukova“ ima tri proizvodne jedinice i 10 iznajmljenih hladnjača u Srbiji. Zapošljava oko 300 radnika i jedna je od najvećih izvoznika zamrznutog voća i povrća.

Iz ove kompanije ističu da je njihova uspješnost posljedica toga što imaju direktne ugovore sa klijentima, bez posrednika, što im omogućava da daju najbolju cijenu na tržištu.

Prodanović je zahvalio predstavnicima kompanije na iskazanom interesovanju za ovo tržište, te očekuje, da će u budućnosti ostvariti uspješnu saradnju sa otkupljivačima jagodičastog voća sa ovog područja, koje je rekorder po proizvodnji maline u Republici Srpskoj, ali ima značajnu proizvodnju i kupine, borovnice i drugog voća.

Bratunački proizvođači maline dolazak švajcarske kompanije na ovo tržište gledaju s optimizmom jer su zbog nepoznatih otkupnih cijena, neizvjesnosti oko naplate predatog roda, mnogi smanjili proizvodnju i namjeravali da prekinu sa proizvodnjim.

Višegodišnja praksa otkupljivača da se do završetka berbe ne saopštava otkupna cijena maline, koju proizvođači predaju po nepoznatim uslovima, dovela je do nesigurnosti uzgajivača, nezadovoljstva i besperspektivnosti ove proizvodnje.

Dolazak „Lukove“, koja nudi konkretne uslove saradnje, malinari vide kao zdravu konkurenciju ovdašnjim otkupljivačima i hladnjačarima, te sigurnost plasmana, cijene i rokova isplate preuzete maline, čime bi proizvođači bili zaštićeniji.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se