20.4 C
Zvornik
27. април 2024.

“Alumina” osavremenjava fabričke laboratorije

Posljednjih godina u kompaniji “Alumina” učinjeni su značajni napori na modernizaciji i osavremenjavaju fabričkih laboratorija. Značajna finansijska sredstva, naime,  izdvojena su u  nabavku novih  uređaja, instrumenata i laboratorijske opreme za potrebe rada sektora Kontrola kvaliteta.

U toku prošle godine započete su aktivnosti oko nabavke i ugradnje novih digestora u fabričkim laboratorijama. S obzirom na potrebna novčana sredstva i broj digestora, nabavka je podijeljena u nekoliko faza, a planirano je da se u potpunosti zamijene svi digestori koji su inače instalirani tokom prvog opremanja laboratorija nakon izgradnje fabrike.

Slika 1 1

-Razvoj laboratorijskog namještaja je značajan posljednjih godina, a naročito digestora ili kapela za odsisavanje štetnih gasova i mirisa koji se razvijaju prilikom procesa i hemijskih reakcija – rekla nam je  Gordana Ostojić,  zamjenik direktora sektora Kontrola kvaliteta. 

Ona kaže da su okviru zamijene starog laboratorijskog namještaja u laboratorijama sektora Kontrole kvaliteta, nedavno zamijenjena još dva digestora, što doprinosi kvalitetnijem i sigurnjem radu u Centralnoj laboratoriji, gdje je u prvoj polovini 2023. godine urađeno oko 106.700 različitih analiza sirovina i gotovih proizvoda.

slika 2

-U sklopu digestora, kao podpultni elementi ugrađeni su sigurnosni ormarići za čuvanje kiselina i baza, a  cijena jednog  digestora iznosi oko 9.600 evra. Pored digestora, kojih za zamjenu u narednom periodu, preostaje još osam, od avgusta 2021. godine, u centralnoj laboratoriji zamijenjeno je ukupno devet radnih stolova, od čega je šest centralnih. Riječ o  funkcionalnim i savremenim laboratorijskim stolovima potpuno otpornim na hemikalije, jednim od najkvalitetnijih ove vrste  koji postoje na tržištu – napominje Gordana Ostojić.

U drugoj, Procesnoj laboratoriji, gdje se godišnje uradi oko 400.000 analiza različitog tipa,  u poslednje tri godine, zamijenjeno je pet laboratorijskih stolova od čega su dva centralna, kao i dva digestora.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se