15.9 C
Zvornik
24. мај 2024.

Vegani spriječili Sepra fest – takmičenje u pečenju prasića!

Prva manifestacija pečenja prasića “Sepra fest”, koja je trebalo da se održi juče u Aranđelovcu, naprasno je otkazana zbog, kako tvrde organizatori, prijave Vege zajednice Srbije.

Manifestacija je bila odobrena, ekipe prijavljene, šatori postavljeni, a onda je republička inspekcija juče došla, zabranila takmičenje i čitav skup koji je imao i muzički program.

Kako jedan od organizatora kaže, da je manifestacija otkazana saznali su 10 sati pred početak iste.

– Cilj nam je bio da na neki način okupimo ljude, porodice, prijatelje i da uz šumadijsku muziku to prezentujemo. Doživjeli smo to da se za 25 dana prijavilo preko 150 ekipa, oko 2.000 učesnika po ekipi. Manifestacija je uredno bila prijavljena policiji. Desilo se na kraju nešto što niko nije očekivao, niko nije mislio da ćemo svi da postavimo opremu, ljudi su došli, spremili smo sve, naveli smo da nijedno prase ne može da uđe na manifestaciju bez potvrde da je meso ispravno. Svako prase koje je unijeto, to je prase od ekipe. Saznali smo u 20 časova dan prije da je inspektor predao zahtjev da festival mora biti spriječen. Razlog je da nije zahtjev podnijet, a mi smo uredno sve prijavili – rekao je organizator “Sepra festa” Vladimir Nikolić gostujući na TV Prva.

Jelena Disić, predstavnica “Vege” zajednice demantovala je navode da su vegani tražili da se manifestacija zabrani.

– Mi nismo tražili zabranu. Ja se ne slažem da je njima stalo do tradicije, mogli su da održe skup bez klanja. Naše udruženje ima za cilj da spriječi nasilje nad životinjama i da obavijesti javne uprave. Mi smo poslali direktno kabinetu predsjednika opštine i pozvali smo naše pratioce da nas podrže i urade isto. Ovo je jedini način našeg djelovanja. Stav našeg udruženja je da životinja osjeća bol i patnju kao i mi, mi moramo da osvješćujemo polako tu činjenicu – rekla je Jelena Disić koja je takođe bila gošća jutarnjeg programa na TV Prva

“Željeli su da ponize Šumadince”
– Vege zajednica ima pravo da to radi, ali to ne znači da oni treba da nameću nama njihove stavove. Postoji sloboda u našem narodu, ja ne znam da li je zakonski zabranjeno da se peče prase. Ja ne znam da li se ikada desilo u Srbiji da se nešto otkazalo 10 sati pred događaj. Imali smo ekipe iz Slovenije, Rumunije. I samo da kažem, ništa nisu postigli time, svi ti prasići su bili juče ispečeni i isečeni. Ako im je cilj bio da spriječe klanje praseta, nisu uspjeli u tome – rekao je Nikolić i dodao da je ovo “akcija” da se Šumadinci ponize kao i nametanje mišljenja.

Inače, dok je trajala promocija “Sepra festa” vegani su uputili saopštenje za javnost i pismo predsjedniku opštine Aranđelovac sa zahtjevom da se obustavi pružanje podrške tom događaju, jer kako su naveli – ubijanje nedužnih životinja uz pjesmu i zabavu nije događaj koji bi gradska opština trebalo da podrži.

– Ako se naša tradicija zasniva na patnji i uskraćivanju slobode, da li možemo izgraditi društvo bez nasilja? Zabrinjavajuća je činjenica da smatrate da nešto ovako surovo može izgraditi tradiciju i publiku, ali je još gore da se u 21. vijeku započinje nova tradicija koja uključuje nasilje i rizična je po samu životnu sredinu. Na ovom skupu, po informacijama do kojih smo došli, biće veliki broj učesnika, a svaki tim podrazumijeva mrtvo prase i aktivno ognjište. Ubistvo i upotreba radi zabave velikog broja mladunaca starosti između 6 i 12 mjeseci ne samo da nije etički, već je i ekološki vrlo zabrinjavajuće – navodi se između ostalog u pismu vegana upućenom predsjedniku opštine Aranđelovac, prenosi Prva TV.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se