14.3 C
Zvornik
14. мај 2024.

Večeras u Zvorniku tradicionalno paljenje lila uoči Petrovdana

Srpska pravoslavna crkva obilježava sutra Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu.

Ovaj praznik pomen je na stradanje Svetih apostola Petra i Pavla, koje se dogodilo u Rimu 67. godine nove ere, a prema nekim izvorima 69. godine nove ere.

Petrovdanskim slavljem završava se Petrovski post i počinje pričešće vjernika koji su poštovali pravila predviđena kanonom Crkve.

Kod Srba postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mjestima gdje se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju djeca i omladina.

Paljenje vatre i lila simbolizuje vrijeme kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tijela su tada gorela kao buktinje, osvjetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile. 

Večeras u Zvorniku, kao i predhodnih godina, Hram Rođenja Svetog Jovana Preteče i Krstitelja i Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice organizuju tradiocionalno lilanje.

U Sabornom hramu Rođena Presvete Bogorodice lilanje će biti organizovano nakon praznične večernje službe koja počinje u 17 časova.

U Hramu Rođenja Svetog Jovana Preteče u 17 časova služiće se praznično Večernje Bogosluženje sa petohljebnicom, a zatim u 20 časova čitaće se zajednička molitva i blagosloviti lile.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se