4.4 C
Zvornik
28. април 2024.

U Skelanima postavljena spomen-ploča nastradalim policajcima

Na zgradi staničnog odjeljenja Policijske stanice Srebrenica u Skelanima juče je otkrivena i osveštana spomen-ploča sa imenima i fotografijama 19 policajaca, koji su na području ratne opštine Skelani dali živote za zaštitu srpskog naroda i odbranu Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Postavljanju i osveštanju ploče prisustvovali su predstavnici Policijske uprave Zvornik, opštine i Policijske stanice Srebrenica, te Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila ove opštine, kao i članovi porodica poginulih policajaca i njihovi saborci.

Srn2023 7 9 1226837 0

Delegacije su položile cvijeće, prislužene su svijeće za pokoj duša poginulih i odata im je dužna pošta.

Na području bivše opštine Skelani tokom posljednjeg rata i borbama u obavljanju policijskih zadataka i u neprijateljskim zasjedama živote je izgubilo 19 policajaca iz sadašnjih policijskih uprava Zvornik i Istočno Sarajevo, odonosno policijskih stanica Skelani, Milići i nekadašnje Srpsko Srajevo.

Postavljanjem ove spomen-ploče odaje se priznanje i zahvalnost poginulima i čuva sjećanje na njihov doprinos borbi za slobodu svog naroda.

Otkrivanje i osveštanje spomen-ploče obavljeno je u okviru programa memorijalne manifestacije „Petrovdanski dani“, koja je počela prije dva dana i u okviru koje se nizom sportskih i kulturno-istorijskih sadržaja, podsjeća na borbu za slobodu srpskog naroda i na žrtve pale za očuvanje Republike Srpske u srednjem Podrinju, odnosno na prostoru Srebrenice.

Memorijal će biti završen u srijedu, 12. jula, na Petrovdan, kada će, nakon Svete liturgije u srebreničkoj Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, biti organizovane posjete i polaganje cvijeća na groblju u Bratuncu, stratištima u Biljači i Sasama.

Srn2023 7 9 1226837 1

Potom će kod spomen-obilježja iz posljedenjeg rata i spomen-kosturnice nastardalim u Drugom svjetskom ratu na Zalazju kod Srebrenice biti služen parastos za 69 poginulih i 22 zarobljena pa ubijena Srbina na Petrovdan 1992. godine.

Deset zarobljenih na Petrovdan 1992. godine još se vode kao nestali, dok ih je 10 slučajno pronađeno i ekshumirani 2011. godine na Zalazju prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Dvoje nestalih pronađeno je na drugim lokacijama.

Za zlostavljanja i ubistva zarobljenih Srba, kao i onih koji su na početku rata ostali lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti i svi su pobijeni u srebreničkim logorima, niko nije odgovarao.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se