23.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Svinje uginule od afričke kuge ukopane u jami u Bijeljini

U najmanju ruku, užasni prizori u Bijeljini, na mjestu koje je predviđeno kao groblje za svinje uginule od afričke kuge.

Dijelovi dezinfekcione barijere rasuti po putu, jama u kojoj su ukopane uginule svinje otvorena, nesnosan smrad širi se Gornjim Dragaljevcem, muve na sve strane, takav prizor zatekla je ekipa ATV-a u pomenutom semberskom selu – mjestu predviđenom za ukop uginulih životinja.

Takođe, nikog od radnika obezbjeđenja nema da osigura mjesto.

Vjetar nosi smrad prema ostalim semberskim selima.

Apel resornog Ministarstva, koji propisuje način, na koji bi se trebalo postupati u ovom slučaju, gradske vlasti Bijeljine zanemaruju.

Nadležni u Bijeljini kao da nisu svjesni rizika i posljedica koje može da donese neozbiljno shvatanje kompletne situacije.

Prilaz groblju na koje se sahranjuju uginule životinje potpuno otvoren, a ne postoje ni oznake da je riječ o jami.

Na terenu je ekipu ATV-a zatekao direktor Veterinarskog instituta „Vaso Butozan“, koji je došao da provjeri stanje. 

Vidno zabrinut, kaže da ovo ne može i ne smije ovako da bude.

„Zaprepašćen sam ovim što vidim ovdje na terenu. Ja sam potpuno slobodno došao ovdje – niko me nije zaustavio, provjerio ni dezinfikovao. Ovo ovdje je katastrofa – dez barijere su rasute po ulici i svako ih može zaobići. Totalni nemar i neodgovornost“, rekao je direktor republičkog Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan”, Dragan Knežević.

Knežević kaže da je uputio apel lokalnim bijeljinskim vlastima da se ponašaju odgovorno.

„Lokalni krizni štab mora da preduzima daleko ozbiljnije mjere nego što to radi sada“, dodao je on.

Knežević je naglasio da je od momenta dobijanja nalaza Instituta prolazilo i po tri-četiri dana do uklanjanja uginulih ili eutanazije zaraženih svinja sa imanja.

„Onda se to smanjilo na dva dana, pa je donesena odluka da se ne radi nedjeljom. Ako se nastavi ovako postojaće ogroman problem od širenja virusa što je nedopustivo“, rekao je Knežević.

Knežević je poručio gradonačelniku i svima iz lokalnog kriznog centra da pristupe ozbiljnije problemu te da svaki problem jave resornom Ministarstvu. On je podsjetio i da je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić ponudio pomoć.

„Provjeravao sam da vidim da li je bilo zahtjeva za pomoć i nije ih bilo. Ne možemo tako. Moramo sve stvari koje nisu borba protiv zarazne bolesti ostaviti po strani i boriti se protiv širenja virusa“, rekao je Knežević.

Knežević napominje da ljudi ne obolijevaju od afričke kuge ali ističe da virus nanosi ogromne ekonomske štete jer nema ni liječenja ni vakcijancije.

IzvorATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se