12 C
Zvornik
03. мај 2024.

Služen parastos kod spomen-kosturnice na Zalazju

Na Zalazju kod Srebrenice danas je služen parastos kod Spomen-kosturnice ubijenim i poginulim u dva posljednja rata, prislužene su svijeće za pokoj duša 69 poginulih i 22 zarobljena pa ubijena Srbina na Petrovdan 1992. godine i položeno cvijeće na spomen-obilježje povodom obilježavanja 31 godine od tog velikog srpskog stradanja.

Cvijeće na spomen-obilježje položili su potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Petko Rankić, delegacije republičkih, regionalnih i opštinskih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, načelnci opština Srebrenica Mladen Grujičić i Bratunac Lazar Prodanović, te delegacije ovih oština, kao i više stranačkih delegacija iz Republike Srpske i delegacija Srpske radikalne stranke Srbije.

Rankić je rekao da su danas prislužene svijeće za pokoj duša i odata počast za 69 poginulih i 22 zarobljena pa ubijena Srbina na Petrovdan 1992. godine.

„Oni su ubijeni ovdje, kod svojih kuća, braneći porodice i imanja. Oni nikog nisu napadali. A šta su muslimanske jedinice ovdje radile opisao je Ibran Mustafić u knjizi Planirani haos u kojoj prenosi svjedočenje očevica koji je gledao kako je Naser Orić ubio sudiju Slobodana Ilića“, rekao je Rankić.

On je istakao da nema suživota u BiH dok pravosuđe BiH ovako radi jer je život Srba nemoguć u takvim uslovima.

„Okrivljuju i osuđuju nas za sve, a za masovne zločine nad Srbima u ovom kraju niko nije odgovarao. Na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine Orićeva vojska ubila je oko 2.000 Srba, od kojih 80 odsti civila i oko 500 je sahranjeno u Bajinoj Bašti jer su srpska sela bila uništena i okupirana“, objasnio je Rankić.

Srn2023 7 12 1519664 1

Prema njegovim riječima, Narodna skupština Republike Srpske čvrsto podržava i stoji iza politike predsjednika Republike Milorada Dodika i neće prihvatiti nametanje bilo kakvih zakona.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je poruka ista kao i prethodnih godina, samo se brojka mijenja, a to je „31 godina od zločina bez kazne“ u Zalazju.

„Nažalost, srpske porodice su već navikle na to, ali i dalje ukazujemo na nepravdu i na zločine koji su počinjeni nad srpskim narodom, te da su zločini počinjeni na svim zaraćenim stranama u BiH, ali pravosuđe i zapadni političari to ignorišu i prave se da ne znaju i ne čuju“, istakao je Grujičić.

On je dodao da Srbi neće dočekati pravdu, ne zbog starosti i umiranja, nego zato što pravdu dijele oni koji su pomagali i podržavali izvršioce kontinuiranih zločina nad Srbima u 1992. i `93. godini u kojima je samo nastavljen zločin koji su lokalni muslimani u ustaškim uniformama počinili u Drugom svjetskom ratu kada su u jednom danu ubili 105 Srba iz Zalazja.

„Srebrenica je napuštena kada je riječ o srpskim žrtvama. Niko nije osuđen za zločine nad srebreničkim Srbima u Haškom tribunalu, i to je razlog zašto ne vjerujemo u rad međunarodnog, ali i Suda BiH koji pravdu dijele selektivno“, poručio je Grujičić.

On je istakao da se mora njegovati kultura sjećanja, prenositi na mlađe šta se stvarno događalo, ko je pobio ove ljude, da se ne bi ponavljale tragedije kao što su se već ponavljale u posljednjim ratovima o čemu svjedoče dva spomenika iz dva rata i grobovi u kojima su sahranjeni Srbi ubijeni od istih dželata i njihovih potomaka, koji za to nisu odgovarali.

Srn2023 7 12 1521986 0

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimr Kojić rekao je da pravde za Srbe nema, a iz Sarajeva i međunarodne zajednice pojačavaju pritiske i optužbe na srpski narod.

„Ne vjerujemo u pravosuđe BiH jer za 31 godinu niko nije osuđen za masovni zločin na Petrovdan, ali ni za druge zločine počinjene nad Srbima i za uništavanje svih srpskih sela u ovoj opštini izuzev Liješća i Crvice na obali Drine, do kojih srećom, nisu dospjeli“, dodao je Kojić.

Članovi porodica poginulih i nestalih istakli su da je „već 31. Petrovdan, a pravde za ubijene Srbe nema“ i da vjeruju samo da zločince neće zaobići Božija pravda.

Staka Cvjetinović rekla je da je ogorčena na rad haškog i pravosuđa BiH.

„Muž Ivan nestao je na Zalazju prije 30 godina i nađen i sahranjen nakon 20 godina. Za njega i ostale koji su živi zarobljeni pa ubijeni u Srebrenici još niko nije odgovarao iako postoje svjedočenja i očevici su davali izjave, ali oni koji odlučuju to omalovažavaju“, navela je Cvjetinovićeva.

Ona je istakla da su joj bivše komšije Bošnjaci pričali da su njenog muža unakaženog doveli u Srebrenicu i vodali ulicama da pokažu kako izgleda „ćetnik“.

„Ubijen je u logoru, a niko odgovarao nije, nema pravde za Srbe i mladima treba prenositi šta se dešavalo, da znaju da im se to ne ponovi“, rekla je Cvjetinovićeva Srni.

Potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović osudio je izjavu srebreničkog imama Damira Peštalića koji je djecu koja su sinoć palila petrovdanske lile u crkvenoj porti i sve prisutne nazvao „ološem“.

„Sa ovakvim ponašanjem i odnosom bošnjačkih lidera i predstavnika nije moguć suživot. Vidjeli smo razne provokacije za ratnim zastavama i stvaranjem buke vožnjom motora kao da su trke, a ne komemoracija i to govori da je nemoguć suživot u BiH“, rekao je Milovanović.

On je istkao da ga je iznenadila Peštalićeva izjava kojom je pokazao je mržnju, nekulturu i nepoznavanje srpskih običaja.

Prije parastosa, članovi porodica poginulih, saborci, boračke i opštinske delegacije Srebrenice i Bratunca položili su cvijeće na groblju u Bratuncu, gdje je sahranjen najveći broj ubijenih, te na srpskim stratištima u Biljači i Sasama.

Srn2023 7 12 1519664 2

Nakon parastosa i duhovnog programa delegacije su položile cvijeće i odata je pošta nastradalim na Zalazju čime je završen memorijalni duhovno-humanitarni i kulturno-sportski program „Petrovdanski dani“ koji je, povodom 31 godine od stradanja srebreničkih Srba, organizovao srebrenički Odbor za obilježavanje srpskog stradanja.

Tog tragičnog Petrovdana jake muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom ratnog komandanta u Srebrenici Nasera Orića, nastavile su sistematsko i plansko etničko čišćenje Srba u ovoj i susjednoj bratunačkoj opštini započeto u aprilu te godine. Upale su u više srpskih sela ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Osim 69 poginulih na Petrovdan 1992. godine, nestalo je i zarobljeno još 22 Srba od kojih se 10 još vode kao nestali, a veliki broj je ranjen.

Nakon mučenja i zlostavljanja u srebreničkim logorima svi su ubijeni, a posmrtne ostatke njih 10 slučajno je pronašao tim za traženje nestalih iz Tuzle 10. juna 2011. godine u Zalazju, prilikom traženja muslimanskih žrtava.

Poslije više od godinu dana, ti posmrtni ostaci su identifikovani i sahranjeni 2012. godine na Petrovdan, dva su pronađena i sahranjena ranije, a za još 10 Srba nestalih tog dana i dalje se traga.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se