-4.6 C
Zvornik
09. децембра 2023.

Sin bogataša u Hrvatskoj primao stipendiju za siromašne

Tomislav Kovačević, sin bosansko-hercegovačkog preduzetnika, ove godine prijavio se za stipendiju u Hrvatskoj kao socijalni slučaj i student Fakulteta saobraćajnih nauka u Zagrebu. I dobio ju je. Skandalozni slučaj otkrio je portal „hercegovina.info“.

Porodica Kovačević iz Tomislavgrada ima milione na računu, četrdesetak autobusa, veći broj kombija, bagera i luksuznih automobila, kompanije s godišnjim prihodima u milionima, građevinsku firmu u Hrvatskoj. Prije deset godina za vjenčanje jednog od članova familije iznajmili su helikopter.

Tomislav, koji se prijavio za stipendiju za studente slabijeg imovinskog stanja, sin je Ivana Kovačevića, glave porodice Kovačević koji tvrdi da nije imao pojma da mu se sin prijavio za stipendiju u Hrvatskoj. Vratio je sav novac, piše „hercegovina.info“.

Kako je uopšte dobio stipendiju?

Tomislav ima dvojno državljanstvo, a jedan od glavnih uslova za stipendiju je da prihodi u domaćinstvu ne prelaze 289.16 evra.

Kako se za stipendiju prijavio kao hrvatski državljanin s prebivalištem u Republici Hrvatskoj i kako je u prijavi naveo članove domaćinstva koji takođe imaju prebivalište u RH, prihodi iz BiH nisu bili vidljivi poreskoj upravi Hrvatske.

Javio se i otac: Izvinjavamo se

„Ja lično, ali ni niko drugi iz porodice, nisam uopšte znao za tu činjenicu. Nakon objave na portalima ja sam se lično informisao i ostao zatečen. Zbog tog propusta i zbog navedene činjenice ja se lično i u ime familije Kovačević izvinjavam prije svega ministru Fuchsu. Odmah nakon saznanja ja sam stupio u kontakt s Ministarstvom nauka i obrazovanja Republike Hrvatske, od kojih sam dobio sve tražene podatke. Nakon provjere podataka mi smo bez odlaganja sav isplaćeni novac vratili na račun državnog budžeta Republike Hrvatske, tako da s pravom mogu reći da u navedenom slučaju nije nastala nikakva materijalna šteta bilo kome. Iako smo prozvani moram konstatovati da su novinari, što se tiče stipendije i pri tome nastale slike, u pravu. Ja im se zahvaljujem na neugodnom poučku. Ono što je zakonito ne mora uvijek biti i etički ispravno. U ovom slučaju se radilo o grešci koju ja kao otac i ja kao vlasnik kompanije ne poričem niti želim opravdavati. Nadamo se da će iz ovoga izvući pouku i preuzeti dio svoje odgovornosti“ napisao je, između ostaloga, Ivan Kovačević, dodavši kako je njegov sin dobio stipendiju zakonito, ali neetički prenosi „Hercegovina.info“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se