13.1 C
Zvornik
02. мај 2024.

Porfirije: Ljekovito čuti istinu o stradanju Srba u Podrinju i Birču

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Bratuncu da bi bilo ljekovito da svi koji negiraju bilo čiju bol, pa i bol i srpskih majki, čuju istinu o stradanju Srba u Srednjem Podrinju i Birču.

„Neko se osilio da mjeri bol majki i kaže da to nije bol, tragedija i zločin. Niko nema izuzetno pravo na bol. Bol je isti za svakog čovjeka, bol osjeća svaka majaka, bol nema ni naciju ni vjeru“, poručio je patrijarh Porfirije.

Ističući da je dugačak spisak više od 3.500 postradalih pravoslavnih Srba muškaraca, žena, djece i staraca iz ovog kraja, patrijarh Porfirije je ukazao da Srbi znaju svoju bol, ali i da prepoznaju i poštuju bol majki Bošnjaka i Hrvata.

Patrijarh Porfirije ističe da su u njegovim molitvama svi koji su stradali na području Srednjeg Podriča i Birča na velike pravoslavne praznike, poput, Vidovdana, Petrovdana, Božića.

„Kako se približava ljeto i Vidovdan pravoslavni rod svoje molitve i misli okreće prema svima koji su u borbi za krst časni i slobodu zlatnu položili svoje živote, ali i za sve one koji su nevini i goloruki ubijeni od strane ruke zločinaca u ovom kraju“, rekao je patrijarh.

Porfirije je ukazao da se najviše molitva posvećuje za postradalu nevinu djecu, majke, starce jer njihova nevina žrtva i strašno mučeničko stradanje se nisu dovoljno ogledali u svenarodnoj molitvi srpskog naroda.

„Dolazim u Podrinje sa Kosova i Metohije i prenosim vam molitve iz Gračanice, Pećke patrijaršije, bratstva dečanskog i srpskog naroda. Oni su sa vama u molitvi u boli, kao što ste vi sa njima, jer jedan smo narod bez obrzira gde živimo, iste su nam i brige, kao i radosti“, rekao je patrijarh.

IzvorATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se