20.9 C
Zvornik
27. април 2024.

Počinje isplata obeštećenja poljoprivrednicima

Sredstva namijenjena za obeštećenje poljoprivrednicima za štetu od afričke kuge svinja, počinju da se isplaćuju danas rekao je Goran Bursać pomoćnik ministra za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Istakao je da će sredstva biti usmjerena za otkup zdravih životinja na ugroženom i zaraženom području, u nastojanju da se obezbijede dovoljne količine domaćih poljoprivrednih proizvoda i ublaže poremećaji na tržištu.

– Odobrenim sredstvima subvencionisaće se otkup zdravih svinja iz ovih područja, na način da će proizvođači dobiti 50 odsto procijenjene vrijednosti svinja, dok će preostalih 50 odsto obezbijediti otkupljivači – rekao je Bursać.

Dragana Oklješa, pomoćnik ministra poljoprivrede istakla je da očekuju odgovornost vlasnika kako bi dalje spriječili širenje kuge.

– Bitno je nadoknaditi štetu, ali bitno je razmišljati šta sutra i kako da naučimo da živimo sa ovim virusom – dodala je ona.

Bursać je istakao da će pravilniku za narednu godinu ministarstvo obezbijediti biobezbjednosne mjere koje su nužne u borbi protiv afričke kuge svinja.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se