8.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Počelo čišćenje jezera

ZVORNIK – U okviru realizacije ekološkog međunarodnog projekta “End plastic soup” na Zvorničkom jezeru boravi ekipa njemačke kompanije “Everwave” koja koristeći specijalizovani brod za uklanjanje površinskog plastičnog otpada sa vodenih površina čisti jezero.

Projekat realizuju Rotari klubovi iz Bijeljine, Loznice i Njemačke, a vrijednost je 220.000 američkih dolara. U naredne tri godine brod će čistiti otpad na rijeci Drini u Republici Srpskoj i Srbiji. Projekat se realizuje sa ciljem smanjenja zagađenja Drine i njenih više od stotinu pritoka i jezera prvenstveno plastičnim otpadom, ali i obrazovanja mladih i promocije ponašanja koje štiti životnu sredinu.

Grad Zvornik priključio se projektu finansirajući odvoz i odlaganje otpada, koji bude sakupljen na jezeru. Prema riječima gradonačelnika Zvornika Bojana Ivanovića ovo je jedna od onih pozitivnih akcija, koje grad uvijek podrži, jer im je cilj zaštita i unapređenje životne sredine. U toku ljetnje sezone, čisto jezero će svakako biti lijepa slika za svakog posjetioca.

Njemačka ekipa će na jezeru biti sve do petka, 28. jula 2023. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se