9.3 C
Zvornik
27. април 2024.

Olujno nevrijeme pogodilo Sloveniju pa Hrvatsku, evo kad bi moglo da stigne u BiH i Srbiju

Pojedine dijelove Slovenije četvrti dan zaredom pogodilo je jako nevrijeme, padao je grad i duvao orkanski vjetar.

Nevrijeme koje je stiglo iz Slovenije nakratko je u Zagrebu izazvalo grmljavinu, vjetar i pljusak. Međutim, brzo je prošlo. Pao je pljusak, ali je brzo i prestao. Još uvijek malo grmi i oblačno je, ali se već počelo razvedravati, javlja 24 sata.

I u BiH i Srbiji se očekuju vremenske nepogode, hidrometeorološki zavodi su izdali upozorenje.  U oblasti od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata u petak i subotu poslije podne i uveče očekuje se jaka grmljavinska aktivnost, upozoravaju meteorolozi.

Za veći dio BiH izdato je narandžasto upozorenje za danas i sutra zbog lokalnih pljuskova, praćeni grmljavinom i pojačanim vjetrom, a moguća je i pojava grada.

Nevrijeme od 18 časova

Nevrijeme praćeno udarima vjetra jačine preko 80 kilometara na čas očekuje se danas u poslijepodnevnim časovima, rekla je Milica Đorđević iz Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske. Đorđević je za RTRS precizirala da bi nevrijeme trebalo da počne oko 18.00 časova.

– Olujni udari vjetra opet će biti uz rijeku Savu. Nakon prvog udara bi trebala da uslijedi mala pauza, i onda opet kreću nepovoljne vremenske prilike u večernjim časovima. U tom drugom udaru vjetar neće biti toliko jak – rekla je Đorđevićeva.

Dragan Kos iz Civilne zaštite Republike Srpske upozorio je građane da se ne kreću u blizini objekata gdje se očekuje pad nekih predmeta.

Upozorenje RHMZ-a

Da podsjetimo, Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje da se u petak i subotu poslije podne i uveče očekuje jaka grmljavinska aktivnost uz ponegdje krupan grad, kratkotrajno olujne udare vjetra i izolovano orkanske udare vjetra. Dodaju da je tačnu lokaciju inicijacije, premještanja i jačine samih nepogoda unaprijed teško odrediti, ali je veća vjerovatnoća pojave u severnim, zapadnim i centralnim krajevima Srbije.

– Za konkretne lokacije ćemo izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred – napominje RHMZ.

Očekuje se burna noć

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je za RTS da se u noći između petka i subote i subote i nedjelje ponovo mogu očekivati jake grmljavinske nepogode i to prvenstveno na području Vojvodine, Podrinja, Mačve, dijela Šumadije i Beograda. Naglašava da je mala vjerovatnoća da se ponovi nevrijeme kakvo je Srbiju zadesilo u srijedu.

Ipak, poručuje da upozorenja RHMZ-a treba ozbiljno shvatiti i biti svestan potencijalne opasnosti.

Katastrofa u Sloveniji

66101039

Slovenija se oporavlja od jučerašnjeg nevremena. Nadležni su intervenisali u više od 40 opština u Gorenjskom, Štajerskom, Zasavju, Dolenjskom i Posavju. Bilo je poplavljenih domaćinstava, oštećenih puteva, a pokrenuta su i klizišta. Pojedina naselja ostala su bez električne energije.

Najgore je bilo u Vojniku, gdje su hitne službe reagovale na više od 100 lokacija. Tamo je uništeno više od 50 krovova. Gradonačelnik Branko Petre je za Radio Slovenija rekao da je riječ o katastrofi:

– Ovdje imamo katastrofu. Krovovi su popucali, a ne možemo ni da izbrojimo koliko je drveća palo. Cijelo brdo prema Strmcu se srušilo. Sve se srušilo – rekao je Petre.

Slovenci upozoravaju da su se dvije jače olujne ćelije formirale duž granice sa Italijom i da putuju ka istoku.

Narandžasti meteo-alarm i u Hrvatskoj

Hrvatski Sabor je sjednicu danas započeo minutom ćutanja za stradale u razornom nevremenu koje je u srijedu pogodilo kontinentalni dio države. Kao i u Srbiji, u Hrvatskoj meteorolozi najavljuju nestabilno vrijeme, a na snazi je narandžasto upozorenje za gotovo cijelu zemlju.

Sinoć je nevrijeme preko Slovenije stiglo u Zagorje. Crni, olujni oblaci s grmljavinom zahvatili su kumrovečki i klanječki kraj, a padao je i grad veličine oraha.

Hrvatska vatrogasna zajednica saopštila je da je imala gotovo 3.000 intervencija u saniranju posljedica olujnog nevremena, a u kojima je učestvovalo 8. 600 vatrogasaca.

Kako znati koliko ste udaljeni od oluje

Udaljenost od oluje u kilometrima možete procijeniti tako što ćete izračunati vrijeme između sijevanja i udara groma u sekundama i zatim taj broj podijeliti sa tri, javlja RTS.

MUP Srbije je objavio savjete kako se treba ponašati u slučaju nevremena, kao i kako postupiti pre nego što nevreme nastupi kako biste se zaštitili.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se