8.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Novinarska struka regije Birač i Zvornika saglasna: Kriminalizacija klevete neprihvatljiva!

ZVORNIK – Danas je u Zvorniku, na platou Kasine, odžan skup novinara, građana i nevladinih organizacija na kojem je iskazano nezadovoljstvo povodom najave o izmjenama krivičnog zakona, kojima se predviđa krivična odgovornost za djelo klevete.

Narodna skupština Republike Srpske bi trebala sutra, 18. jula, raspravljati o prijedlogu izmjena Krivičnog zakona, koji predviđa kriminalizaciju klevete.

Na skupu se okupila većina novinara iz Zvornika i regije, koji su bili jednoglasni u protestu protiv izmjena zakona, novinare su podržala i građani i nevladine organizacije.

Ispred novinara obratila se Zorana Petković, koja je naglasila da loša zakonska rješenja nemaju uporište i da struka mora da se pita, a to u ovom slučaju nije urađeno.

– Ovaj zakon o kleveti je usmeren ne samo protiv novinara nego i protiv građana, protiv onih koji drugačije misle. Novinari su ti koji su po ko zna koji put savest javnosti i koji su ustajući u svoju odbranu, znajući šta njih čeka, ustali i u odbranu svih građana koji drugačije misle. Želimo da poručimo poslanicima sa regije Birač da sutra dobro razmisle kako će glasati. Znamo da vladajuća poslanička grupa ima dovoljno da izglasa taj zakon, ali je bitno i šta će ko od njih reći, na koji način će iskazati svoje mišljenje. Izbora ima i građani imaju vremena da razmisle i kazne sve one koji ne podržavaju građane – rekla je Petković napominjući da su protest organizovali slobodnomisleći građani uz podršku članova kluba novinara udruženja Bh. novinara.

Siniša Purtić iz Vlasenice, eko aktivista došao je da podrži novinare i građane u borbi protiv kriminalizacije klevete, on je i uputio predlog Vladi RS.

– Fali im famozni politkomesar, fali im jedno ministarstvo koje su imali prije rata, za cenzuru. Pa brate mili, iako nemamo morsku obalu, mogu napraviti i Goli otok. Da neko zbog izgovorene riječi može završiti na robiji, to je van svake pameti – rekao je Purtić.

Zasjedanje Narodne skupštine pratiće protesti aktivista i novinara koji su i proteklih mjeseci bili najglasniji protivnici zakona upozoravajući da mu je cilj uvođenje cenzure i gušenje slobode govora.

Ako Skupština RS-a odobri zakon, kleveta, odnosno iznošenje zlonamjernih ili neistinitih tvrdnji o nekoj osobi, biće proglašeni krivičnim djelom za koje nisu predviđene zatvorske, ali jesu novčane kazne.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se