19.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Njemački investitor u Zvorniku otvara još jedan pogon

Njemačka kompanija „PASS AUTOMOTIVE“, koja je prošle godine u poslovnoj zoni u Zvorniku otvorila fabriku, otvara još jedan pogon, te su prebacili svoju proizvodnju iz Poljske u ovaj grad.

Ova kompanija je kupila prostor nekadašnjeg preduzeća „Famod“ za oko 800.000 KM i tu otvorila svoje postrojenje.

Oni već dugi niz godina imaju fabriku u Bijeljini, koja zapošljava više od 1.000 radnika, te je 100 odsto izvozno orijentisana i nastavlja da širi proizvodnju.

Kako su obavijestili iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, ova kompanija je podnijela ministarstvu zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za projekat proizvodnje pribora za motorna vozila.

Dalje piše da je to proizvodnja gumenih ugaonih crijeva za automobile i ostalih dijelova, kapaciteta  900.000 komada godišnje.

„Zainteresovana javnost može da izvrši uvid u sadržaj zahtjeva na internet stranici Ministarstva i dostavi svoje mišljenje u roku od 15 dana od dana objavljivanja ovog obavještenja. Primjedbe i sugestije mogu se dostaviti na adresu Ministarstva ili elektronskim putem“, kazali su iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Bojan Ivanović, gradonačelnik Zvornika, rekao je za „Nezavisne novine“ da je ova kompanija otvorila pogon prije skoro godinu dana.

„Oni sličnu proizvodnju imaju u Bijeljini. Plan je da bude zaposleno oko 250 radnika. Oni podižu svoju proizvodnju po segmentima. PASS prenosi svoju proizvodnju iz Poljske i bave se proizvodnjom dijelova za auto-industriju, a u pitanju su dijelovi od gume. Pretpostavljam da je ondje postalo skupo i idu tamo gdje imaju bolje uslove. Svaki investitor za nas je važan, i veoma često dobijamo upite od njih. Imamo posjetu firme iz Kine koja želi da pogleda jednu lokaciju da li joj odgovara da pokrene proizvodnju. Grad nudi zemljište u poslovnoj zoni do podsticaja, i to podsticaj proizvodnje i podsticaj zapošljavanja“, kazao je Ivanović i dodao da trenutno u Zvorniku posluju kompanije iz Švajcarske i Njemačke.

Željko Miličić, direktor zvorničkog PASS-a, kazao je ranije da je ova firma počela sa proizvodnjom sredinom oktobra prošle godine. „Proizvodnja je organizovana u dvije, a uskoro će i u trećoj smjeni. Naša predviđanja su da pun kapacitet i broj zaposlenih od oko 300 postignemo za dvije godine“, kazao je Miličić ranije. 

Istakao je da su narudžbe velike i da je plasman proizvoda osiguran. 

„Naši proizvodi se dorađuju u pogonima u Bijeljini i plasiraju kod svjetskih proizvođača automobila. Cilj nam je da, pored ovog pogona vulkanizacije gume, otvorimo još jedan pogon za proces ekstruzije gumenih crijeva, za šta će nam trebati i još prostora i radnika“, kazao je tada Miličić.

Podsjećamo, PASS proizvodi savitljive cijevi za protok tečnosti raznih profila koje se ugrađuju u više tipova automobila. 

Ova kompanija je renomirani proizvođač dijelova za „Volvo“, BMW, „Mercedes“, a 2017. godine preuzeli su pogon od slovenačkog SEP-a u Bijeljini.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se