12 C
Zvornik
29. април 2024.

Ima li bojazni od pojave groznice zapadnog Nila u Srpskoj

U Republici Srpskoj od 2019. godine nije bilo prijavljenih slučajeva groznice zapadnog Nila, zaraznog oboljenja virusnog porijekla koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, izjavila je načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Srpske Nina Rodić Vukmir.

Vukmirova je pojasnila da je glavni prenosilac ovog virusa vrsta komarca kuleks pipijens (Culex pipiens), koja je odomaćena i na ovim prostorima.

Prema njenim riječima, ovaj virus se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, dok simptomi nastaju tri do 14 dana nakon uboda komarca.

„Nikakve simptome nema 80 odsto zaraženih, a 20 odsto ih ima blaže simptome koji se ne mogu prepoznati i okarakterisati kao groznica zapadnog Nila, jer liče na ljetni grip ili prehladu praćenu temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima, mučninom, a nekada se može javiti i otok limfnih žlijezda i sve to traje četiri do sedam dana“, rekla je Vukmirova.

Teška klinička slika kojoj mogu doprinijeti i hronična oboljenja javlja se, navela je Vukmirova, kod manje od jedan odsto inficiranih.

Ona je napomenula da nema specifične terapije i vakcine za groznicu zapadnog Nila, te da kod blagih simptoma terapija nije ni potrebna, jer osoba uglavnom ne zna da ima groznicu, dok teži slučajevi zahtijevaju bolničko liječenje.

Kada je riječ o prevenciji, Vukmirova je istakla da je najefikasnije spriječiti ubod komarca.

„Tokom boravka u prirodi koristiti repelente, nositi odjeću koja pokriva ruke i noge, izbjegavati vrijeme kada su komarci najaktivniji u sumrak i u zoru, uništavati komarce zaprašivanjem naseljenih područja, koristiti mreže u zatvorenom prostoru“, ukazala je Vukmirova.

Građanima se savjetuje i da u zatvorenom prostoru klima-uređaje podese na nižu temperaturu vazduha, te isprazne stajaću vodu koju ne koriste iz starih buradi, saksija i guma, jer je ta voda idealna za razvoj svih vrsta komaraca.

Neophodno je često mijenjati vodu za kućne ljubimce, očistiti zapušene oluke na proljeće i jesen, hlorisati bazene, a ako se ne koriste, isprazniti ih.

Vukmirova je naglasila da virus zapadnog Nila cirkuliše u gotovo svim zemljama Evrope, a Republika Srpska je prve slučajeve registrovala 2014. godine, kada su bile i poplave, što je pogodovalo razmnožavanju komaraca nakon povlačenja vode i ljeta koje je nastupilo.

Ona je navela da Institut kontinuirano prati epidemilošku situaciju u saradnji sa bolnicama i domovima zdravlja u Republici Srpskoj.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se