14.3 C
Zvornik
23. мај 2024.

Dom zdravlja Srebrenica nezakonito trošio novac od participacije

Dom zdravlja u Srebrenici novac od participacija nije uplaćivao na transakcioni račun, zaključivali su ugovore o djelu za redovne djelatnosti, dok su robe i usluge plaćali putem blagajne zbog čega su od republičkog revizora zaradili negativno mišljenje o finansijskim izvještajima i mišljenje sa rezervom o usklađenosti.

Polog novca od naplaćene participacije nije vršen na transakcioni račun, stanje novca u blagajni veće je od utvrđenog blagajničkog maksimuma, a plaćanje dobara i usluga vršeno je gotovim novcem za namjene koje nisu propisane, kao što su naknade troškova prevoza, goriva, održavanja, medicinskog potrošnog materijala, poklona u novcu za zaposlene povodom 8. marta…“, stoji u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.

Pored ovoga, revizori zamjere Domu zdravlja i što nisu sačinili niti objavili plan javnih nabavki za prošlu godinu, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

„Osim što je imenovano odgovorno lice, zaduženo za uspostavljanje, sprovođenje i razvoj finansijskog upravljanja i kontrole, nije sačinjen plan za uspostavljanje finansijskog upravaljanja i kontrole ni godišnji izvještaj elektronskim popunjavanjem obrasca, a nisu preduzete ni druge aktivnosti shodno Zakonu o sistemu internih finansijskih kontrola u javnom sektoru RS“, navedeno je u izvještaju.

Naglasili su da uspostavljeni sistem internih kontrola nije funkcionisao na način da je obezbijedio istinito i fer izvještavanje i usklađenost sa važećim zakonima i propisima.

Kako su dodali Zakonom o sistemu javnih službi propisano je da direktora imenuje i razrješava osnivač na mandat od četiri godine uz prethodno proveden postupak javne konkurencije.

„Konkursna procedura za imenovanje direktora nije provedena, a Skupština opštine Srebrenica je Odlukom od 28. septembra 2021. godine imenovala vršioca dužnosti direktora“, upozorili su revizori.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se